STUDIU: Doar 30% dintre români s-ar vaccina împotriva COVID-19

STUDIU: Doar 30% dintre români s-ar vaccina împotriva COVID-19
Foto: pixabay.com

Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde, doar 30% dintre cetățenii români spun că s-ar vaccina împotriva COVID-19, în vreme ce 29% refuză vehement vaccinarea.

STUDIU: Doar 30% dintre români s-ar putea vaccina împotriva COVID-19

Potrivit sondajului, 38% dintre români se declară pro-vaccinare în general, 20% împotriva vaccinării, 25% declară că nu au o opinie clară sau că nu sunt interesați, iar 17% nu știu sau nu răspund.

,,Ținând cont de faptul că deja au apărut informații oficiale despre primele vaccinuri împotriva virusului Covid-19 și de faptul că în prima parte a anului 2021 se va demara campania de vaccinare a populației și în România, dvs personal vă veți vaccina?”, este întrebarea din sondajul realizat în perioada 10-20 decembrie, pe un eșantion de 900 de persoane, intervievate prin telefon, cu o marjă de eroare de 3,2%.

Deși primele doze de vaccin anti-coronavirus vor ajunge în țară peste doar patru zile, doar 30% dintre români spun că sigur se vor vaccina împotriva COVID-19. În același timp, 29% au răspuns „cu siguranță nu”, iar 29% nu s-au decis încă. Alți 10% au spus că „nu pot aprecia”, în timp ce 2% nu au răspuns.

În paralel, peste 60% dintre români se declară îngrijorați sau foarte îngrijorați de evoluția pandemiei de coronavirus, în timp ce 34% spun că sunt deloc sau foarte puțin îngrijorați.

Raed Arafat: „Ca să ai un impact național, trebuie ca populația să se vaccineze între 60% și 70%”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat că vaccinul anti-coronavirus își va produce efectele abia în aproximativ o lună de la administrarea primei doze.

„Pe indivizi, pe fiecare persoană, când se vaccinează, pentru a avea imunitate durează cel puțin o lună, o lună și ceva. E prima injecție. La un interval de 21-22 de zile se ia a doua injecție și abia apoi, după câteva zile, putem spune că imunitatea e ok împotriva virusului. În această perioadă, chiar dacă te infectezi, simptomele sunt ușoare.

Ca să ai un impact național, trebuie să ai un impact mare în populația care se vaccinează, între 60% și 70%. Asta înseamnă ca populația să accepte să se vaccineze.

Cel puțin până în vara anului viitor va trebui să respectăm, paralel cu vaccinarea, și regulile de purtare a măștii și cele de distanțare, chiar dacă se vaccinează o parte a populației. Depinde de cantitățile de vaccin care se livrează”, a declarat Raed Arafat.

Nicolae Ciucă: Aveți încredere în campania de vaccinare anti-COVID-19

Premierul interimar al României, Nicolae Ciucă, care a ocupat această funcție până marți, când Florin Cîțu a fost desemnat pentru poziția de prim-ministru de către Klaus Iohannis, le-a cerut românilor să aibă încredere în campania de vaccinare anti-COVID-19.

„E pentru mine un prilej să subliniez că nu mai târziu de vineri am participat, împreună cu președintele țării, la inaugurarea centrului de depozitare a vaccinului împotriva acestui virus. Avem tot ce ne trebuie pentru a demara campania de vaccinare începând cu ziua de 27 decembrie.

Folosesc acest prilej pentru a-i îndemna pe toți cetățenii să aibă încredere în această campanie, în instituțiile statului și în demersurile care au fost întreprinse pentru a avea o campanie coerentă și eficientă”, a precizat Ciucă.

Campania de vaccinare împotriva coronavirusului va începe în data de 27 decembrie.Într-o primă tranșă simbolică,România va primi 10.000 de dozecare vor ajunge lacadrele medicale din 10 spitale.

Vaccinarea anti-COVID-19va fi gratuită și voluntară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`