Potrivit unui studiu danez, măştile faciale oferă doar o protecţie limitată împotriva infecţiei cu COVID-19, însă acest lucru nu trebuie să împiedice purtarea acestora, notează Reuters.
În cadrul studiului, realizat în lunile aprilie şi mai, 6.024 de adulţi au fost împărţiţi în două grupuri, unul purtând măşti şi celălalt un grup de control.
După o lună, 1,8% dintre persoanele care purtau mască au fost infectate, în timp ce 2,1% dintre persoanele din grupul de control au fost testate pozitiv la COVID-19, se arată într-un comunicat Spitalul Universitar din Copenhaga.
„Studiul nu confirmă aşa cum era aşteptat reducerea la jumătate a riscului de infectare în rândul persoanelor care poartă mască. Rezultatele ar putea indica un grad moderat de protecţie de 15-20%, cu toate acestea, studiul nu a putut exclude faptul că măştile ar putea să nu ofere niciun fel de protecţie”, se arată în studiu.
Și alți experți sunt de acord că masca oferă doar o protecţie limitată pentru persoana care o poartă, însă poate reduce extrem de mult riscul ca alţii să fie infectaţi dacă cel care poartă mască este infectat.
„Rezultatele studiului „nu ar trebui utilizate pentru a concluziona că o recomandare pentru ca toată lumea să poarte măşti în comunitate nu ar fi eficientă în reducerea infecţiilor cu SARS-CoV-2, deoarece studiul nu a testat rolul măştilor în controlul sursei”, au precizat autorii studiului.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi American Lung Association au demontat mitul potrivit căruia masca de protecție reduce cantitatea necesară de oxigen a celor care o poartă, reduce aportul de oxigen, provoacă „intoxicaţie” cu dioxid de carbon sau slăbește sistemul imunitar.
Mai exact, cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada au oferit unui număr de 25 de adulţi oximetre portabile, pentru a-şi măsura nivelul de oxigen din sânge în timp ce purtau mască de protecţie, precum şi înainte şi după. Aceștia nu au identificat semne de hipoxie, sau reducerea oxigenului din sânge.
„Acest lucru susţine ceea ce cunoşteam deja. Nu există o reducere a oxigenului ca urmare a purtării unei măşti”, a declarat doctor Aaron Glatt, specialist în boli infecţioase și purtător de cuvânt în cadrul Societăţii pentru Boli Infecţioase din America.
„Unele persoane se pot simţi inconfortabil purtând o mască. Însă, aceasta nu este o scuză pentru a nu face acest lucru. Eu privesc măştile ca pe centurile de siguranţă. Nu sunt neapărat confortabile, dar protejează”, a precizat specialistul.
Concret, în urma studiului, s-a constatat că nu au existat reduceri ale saturaţiei de oxigen din sânge. În medie, saturaţia de oxigen a fost de 96,1% înainte ca participanţii să poarte masca, şi apoi uşor mai ridicată în timp ce purtau masca şi ulterior – 96,5%, respectiv, 96,3%.