STUDIU: Criptomoneda, tot mai folosită pentru spălarea de bani

STUDIU: Criptomoneda, tot mai folosită pentru spălarea de bani
Sursa Foto: Hepta

Potrivit unui studiu realizat de Elliptic, o firmă de cercetare a sectorului monedelor digitale, infractorii au găsit metode mai ingenioase în folosirea criptomonedelor în spălarea de bani, sute de milioane de dolari trecând anul trecut prin portofele electronice, ce permit utilizatorilor să le ascundă urma.

Criptomoneda, tot mai folosită pentru spălarea de bani

Astfel, s-a constatat că cel puţin 13% din toate câştigurile ilicite în bitcoin au trecut în 2020 prin portofele electronice private, ceea ce face mai dificilă.

Tranzacţiile cu criptomonede au loc sub pseudonim, fiind înregistrate în blockchain, ceea ce uşurează urmărirea parcursului fondurilor. În ultimele decenii, autorităţile au devenit mai eficiente în urmărirea activităţilor ilicite prin acest sistem, conform studiului.

Însă portofelele private combină, amestecă şi anonimizează tranzacţiile cu criptomonede, complicând urmărirea banilor.

Cea mai mare parte a monedelor bitcoin în valoare de 120.000 de dolari, strânse printr-o operaţiune a hackerilor pe Twitter, în luna iulie, au mers într-un portofel privat, ca şi o parte din criptoactivele de 280 de milioane de dolari furate în septembrie de pe platforma asiatică KuCoin, reliefează studiul.

Cu toate acestea, în vrem ce volumul total al activităţilor ilicite cu criptoactive a crescut, în termeni absoluţi este echivalent cu sub 1% din toate tranzacţiile digitale, ceea ce reprezintă o scădere de 35% faţă de 2012, potrivit Elliptic.

Bitcoinul a atins o valoare istorică, după trei ani de scădere

La începutul lunii decembrie, moneda virtuală Bitcoin a atins o valoare record. Criptomoneda a crescut cu 9%, ajungând la un maxim istoric de 19.860 dolari,depășind astfel vechiul record, de 19.783 dolari, atins îndecembrie 2017.

De data aceasta, creșterea a fost propulsată de problemeleeconomicemondiale provocate de pandemie, după ce în luna martie 2020scăzuse sub 4000 de dolari.Curba de creștere nu a fost la fel de bruscă ca în urmă cu 3 ani, ceea ce face ca evoluția pozitivă să fie sustenabilă.

Bitcoinul este cel mai mare blockchain, ceea ce întărește încrederea investitorilor globali în tranzacțiile virtule.În comparație cu creșterea Bitcoinului, valoarea altor criptomonede a rămas stabilă sau au crescut ușor.

Americanii își pot cumpăradejaorice cu bitcoin – de la o oală de bucătărie până la o croazieră de lux.Mai important pentru utilizatorul de rând este că, utilizând acest sistem de plată, tranzacțiile lui sunt mai rapide, mai ieftine, nu are nevoie de cont bancar și singur alege dacă și cât să declare în fața statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`