Studiu privind COVID-19: Poate cauza boli cardiovasculare grave. Care sunt principalele grupuri de risc
Legătura dintre bolile cardiovasculare (cardiace) și virusul COVID-19 este o sabie cu două tăișuri, potrivit celor mai recente studii despre acest subiect.
O proporție semnificativă a populației are boli cardiovasculare sau factori de risc cardiac care îi expun într-o mai mare măsură riscului de a dezvolta simptome mai severe dacă sunt infectați cu coronavirus. Dar, de asemenea, medicii au descoperit că în genersl infecția cu coronavirus determină un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, scriu jurnaliștii de laaljazeera.com.
Într-un studiu efectuat pe 191 de pacienți din Wuhan, China, s-a constatat că 8 % dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 aveau boli cardiovasculare. Conform datelor privind mortalitatea publicate de Comisia Națională de Sănătate din China, 35% dintre pacienții care au murit de COVID-19 au avut antecedente de hipertensiune arterială și 17% au avut istoric de boli coronariene.
Acest lucru sugerează că bolile cardiovasculare pot crește severitatea simptomelor pentru cei care sunt infectați nu noulcoronavirus, ceea ce duce la o rată de deces mai mare.
Care sunt principalele grupe de risc
Există trei grupe principale de risc la care acești pacienți cardiaci s-ar putea încadra: Sunt considerați „risc ridicat” dacă au boli coronariene. Acest lucru poate însemna că au avut în trecut un atac de cord, un stent sau o intervenție chirurgicală de bypass. Experții avertizează că e deosebit de important ca aceste persoane să rămână acasă, în afară de a face față nevoilor esențiale, cum ar fi cumpărăturile alimentare, cumpărarea medicamentelor de la farmacie sau efectuarea unei ore pe zi, exercițiu în aer liber.
Sunt considerați a fi în grupul cu „risc deosebit de mare” dacă au peste 70 de ani și au boli de inimă sau dacă, indiferent de vârstă, bolile cardiace sunt asociate și cu alte boli, cele pulmonare sau cu bolile renale cronice. Din nou, sfatul experțilr este ca aceste persoane trebuie să evite părăsirea locuinței.
Cu toate acestea, unii bolnavi de inimă sunt considerați „cu risc extrem de ridicat”, iar experții sugerează ca aceste persoane să fie protejate mai atent. Acest lucru înseamnă că ar trebui să rămână acasă în orice moment și să minimizeze contactul cu oamenii timp de 12 săptămâni. Sunt considerați extrem de vulnerabili cei care au un transplant de inimă sau gravidele care au boli cardiace semnificative.
COVID-19, asociat cu leziuni cardiace severe
Este bine documentat faptul că COVID-19 poate provoca pneumonie. Cu toate acestea, problemele cardiovasculare sunt o altă complicație care pot rezulta din contractarea virusului. Am aflat de la alte epidemii de coronavirus și de gripă că infecțiile virale pot declanșa afecțiuni cardiace, cum ar fi sindroame coronariene acute și insuficiență cardiacă.
Acest lucru se datorează inflamației – cauzată de infecție și de răspunsul imunitar al organismului la aceasta – dezvoltându-se în întregul corpul și în special în vasele de sânge care pot afecta plăcile
Studiile efectuate la pacienții cu COVID-19 au descoperit că 23 % dintre cei care au fost bolnavi critici au suferit, de asemenea, de „leziuni” cardiace. Studiul nu a concluzionat că virusul a provocat leziuni cardiace, doar că au apărut împreună.