Studiu: Combinarea vaccinurilor de la Pfizer și Moderna, rezultate favorabile împotriva COVID-19

Studiu: Combinarea vaccinurilor de la Pfizer și Moderna, rezultate favorabile împotriva COVID-19
Foto simbol: Pixabay

Mai multor persoane din Norvegia li se oferă un vaccin de la producătorul de medicamente Moderna pentru a doua doză, chiar dacă au primit un vaccin de la BioNTech / Pfizer pentru prima lor doză. Combinarea vaccinurilor oferă o protecție similară și nu prezintă un risc mai mare de efecte secundare grave decât administrarea ambelor vaccinuri de la același producător, scrie medicalxpress.

Combinarea vaccinurilor d ela Pfizer și Moderna, rezultate favorabile

„Știm că ambele vaccinuri ARNm sunt eficiente, de asemenea împotriva variantei Delta și că vaccinul de la Moderna pare să aibă cel puțin un efect vaccinal la fel de bun ca vaccinul BioNTech / Pfizer. Vaccinarea este cel mai important instrument pe care îl avem pentru a combate acest lucru. NIPH recomandă ca toată lumea să spună da atunci când li se oferă vaccinul, indiferent de ARNm-ul care li se oferă „, spune Geir Bukholm, director al Diviziei de control al infecțiilor și asistent director general la NIPH.

Vaccinurile de la Moderna și BioNTech / Pfizer se bazează pe aceeași tehnologie și protejează împotriva aceleiași părți a coronavirusului numită proteină spike. După prima doză de vaccin mARN, organismul a învățat să recunoască această proteină. Când se administrează a doua doză de vaccin mARN, protecția dată de prima doză este îmbunătățită. Acest lucru se întâmplă indiferent care dintre cele două vaccinuri ARNm este administrat și care a fost administrat mai întâi.

„Același lucru se întâmplă atunci când ați avut o infecție cu coronavirus și aveți nevoie doar de o doză de vaccin, deoarece sistemul imunitar recunoaște și proteina spike. Acest lucru indică faptul că sistemul imunitar reacționează bine, chiar dacă este stimulat în două moduri diferite”, Explică Bukholm.

Experiență bună din alte țări

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) recomandă combinarea diferitelor vaccinuri împotriva coronavirusului atunci când același tip de vaccin nu este disponibil. Țări precum Canada și Regatul Unit, precum Norvegia, combină, de asemenea, diferite vaccinuri împotriva coronavirusului.

„Combinarea a două vaccinuri diferite s-a dovedit a nu avea alte tipuri de efecte secundare decât cele observate atunci când se utilizează două doze din același vaccin. Recomandarea noastră pentru toată lumea să accepte vaccinul care li se oferă se bazează pe mai multe tipuri de evaluări, precum și experiențe din țările în care se practică acest lucru „, spune Bukholm.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`