Mare atenție consumatorilor de băuturi îndulcite artificial. În urma unui studiu, s-a ajuns la concluzia că există un risc cu 20% mai mare de apariție a aritmiei.
Prin urmare, cei care consumă peste 2 litri, pe săptămână, de astfel de bături, riscă să aibă probleme cardiace.
Studiul publicat în Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology (o revistă a Asociației Americane a Inimii) demonstrează că există o legătură între consumul de astfel de băuturi zaharoase și apariția fibrilației atriale, conform Corriele della Sera.
Cercetarea s-a bazat pe datele de sănătate obținute în UK Biobank, o mare bază de date biomedicală cu fișe medicale a aproximativ 500 de mii de adulți. Peste 200 de mii de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani au fost examinate și urmărite, în medie, timp de aproape 10 ani.
În comparație cu persoanele care nu consumau băuturi dulci, s-a constatat că a existat un risc cu 20% mai mare de fibrilație atrială în rândul celor care au spus că beau mai mult de 2 litri pe săptămână (aproximativ o cutie pe zi ) de băuturi îndulcite cu îndulcitori (cunoscute și sub denumirea de băuturi „light”).
Riscul a fost cu 10% mai mare la cei care au băut o cantitate similară de băuturi îndulcite și cu 8% mai mic la cei care au băut un litru (sau mai puțin) de sucuri din 100% fructe, fără adaos de zahăr (cum ar fi cele de portocale sau pere).
În cazul apariției fibrilației atriale, inima bate neregulat. Aceasta este cea mai frecventă dintre aritmiile „rapide” ( tahiaritmii ) ale inimii. Fibrilația atrială este responsabilă pentru aproximativ 30% din accidentele vasculare cerebrale ischemice. Motivul este că bătăile neregulate ale inimii cresc șansa formării cheagurilor de sânge în inimă. Conform studiilor, aproximativ 2% din populație suferă de aceasta, cei mai afectați fiind vârstnicii : 1 din 10, peste 80 de ani.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, dacă predispoziția genetică la fibrilația atrială a fost un factor în asocierea cu băuturile dulci. Analiza a constatat că riscul a fost independent de predispoziția genetică.
Limitările acestui studiu includ faptul că rezultatele au fost observaționale și nu pot demonstra relația cauzală dintre consumul anumitor tipuri de băuturi și riscul de fibrilație atrială. Totodată, rezultatele s-au bazat pe faptul participanții și-au amintit dieta, astfel încât este posibil chiar să fi existat erori de memorie. De asemenea, nu se știe dacă băuturile îndulcite artificial conțineau și cofeină.
Kris-Etherton este profesor de științe nutriționale la Universitatea Penn State. Printre altele, a scris și o opinie științifică a Asociației Americane a Inimii privind îndulcitorii artificiali, și a spus: „Avem nevoie de cercetări suplimentare asupra acestor băuturi pentru a confirma aceste rezultate. Între timp, apa este cea mai bună alegere și, pe baza acestui studiu, băuturile îndulcite cu zahăr fără sau cu conținut scăzut de calorii ar trebui limitate sau evitate.”
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă, în luna mai, în ceea ce privește consumul băuturilor light. Din ce în ce mai multe dovezi ne determină să credem că acestea produc efecte asupra organismului complet asemănătoare cu cele ale zahărului pe care îl înlocuiesc, cu toate consecințele sale negative. Îndulcitorii (fie artificiali sau naturali) nu au efect „zero” deoarece au „zero calorii” și nu sunt substanțe „neutre” pentru organismul nostru. Și acest ultim studiu pare să meargă în această direcție.
În total, există trei tipuri principale de fibrilație atrială, conform G4Media.
Fibrilația atrială dublează riscul de deces în bolile de inimă și este asociată cu un risc de cinci ori mai mare pentru accident vascular cerebral, în cazul în care nu e tratată.