Studiu: Care dintre vaccinurile anti-COVID aprobate își pierde cel mai mult eficiența în timp

Publicat: 05 11. 2021, 23:59

Care dintre vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate la nivelul UE dovedește o eficiență mai îndelungată în privința protecției? Este o întrebare la care un studiu publicat de revista cience încearcă să răspundă, știind că imunitatea scade odată cu trecerea timpului.

Care este vaccinul care își pierde cel mai mult eficiența în timp

Protecţia vaccinurilor de la Pfizer, Moderna şi Janssen a scăzut în medie de la 87,9% la 48,1%, între februarie şi octombrie 2021.

Cea mai mare pierdere a eficienţei a fost pentru vaccinul de la Janssen (Johnson & Johnson), a cărui protecţie împotriva infecţiei cu COVID-19 a scăzut, de la 86,4 % în martie, la 13,1 %, în septembrie anul acesta.

Vaccinul cel mai rezistent în timp a fost cel de la Moderna cu o scădere de la 89,2% la 58%, în timp ce serul de la Pfizer/BioNTech a scăzut de la 86,9% la 43,3%, între februarie şi 1 octombrie anul acesta.

Experţii notează totodată că, indiferent de serul ales, vaccinarea a protejat împotriva decesului celor inoculaţi.

În funcţie de vârstă, pentru cei sub 65 de ani, vaccinurile au avut o eficacitate medie de 81,7% împotriva decesului: Pfizer 84,3%, Moderna 81,5% şi Janssen 73%, pe baza datelor din iulie până în octombrie.

În rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani şi peste, eficacitatea generală împotriva decesului a fost de 71,6%. Moderna 75,5%, Pfizer 70,1% şi Janssen 52,2%.

Medicamentele antivirale, eficiente imediat după un test pozitiv

Pe lângă vaccinare, omenirea este pe cale săobțină o nouă armă eficientă împotriva COVID-19. Este vorba despre un medicament care să permită tratarea în siguranță a bolii, fără să existe riscul unor evoluții către forme severe.

Joi, Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a autorizat folosirea pastilei Molnupiravir, dezvoltată de grupul farmaceutic american Merck. împotriva noului coronavirus.

Medicamentele antivirale, precum Molnupiravir, acționeză prin scăderea capacității virusului de a se înmulți în interiorul corpului, astfel, evoluția bolii este profund încetinită.

Administrarea medicamentelor antivirale are scopul de a permite persoanelor deja bolnave să nu dezvolte simptome grave, dar și să scadă riscul de infectare cu boala, în cazul în care bolnavul intră în contact cu alte persoane.

Molnupiravir scade riscul de spitalizare cu 50%, arată studiile.