STUDIU: Boala Dengue, transmisă de ţânţari, ar putea oferi o imunitate faţă de COVID-19

STUDIU: Boala Dengue, transmisă de ţânţari, ar putea oferi o imunitate faţă de COVID-19
Sursa Foto: www.sfatulmedicului.ro

Potrivit unui nou studiu, ce a analizat evoluția epidemiei de coronavirus din Brazilia, ar putea exista o legătură între răspândirea virusului SARS-CoV-2 şi epidemiile din trecut de febră Dengue.

Mai exact, boala transmisă de ţânţari ar putea oferi un anumit nivel de imunitate împotriva noului coronavirus, transmite Reuters.

Boala Dengue ar putea oferi o imunitate faţă de COVID-19

Studiul, sub îndrumarea lui Miguel Nicolelis, profesor la Duke University, compară distribuţia geografică a cazurilor de coronavirus cu răspândirea bolii Dengue în 2019 şi 2020.

Rezultatele arată că locurile cu rate scăzute de infecţii cu COVID-19 şi cu o creştere lentă a numărului de cazuri sunt zonele unde au avut loc epidemii intense de febră Dengue în acest an sau anul trecut.

„Această descoperire extraordinară ridică posibilitatea unei reacţii imunitare încrucişate între serotipul Flavivirus al dengue şi SARS-CoV-2.

Dacă se va dovedi că este corect, această ipoteză poate însemna că infecţia Dengue sau imunizarea cu un vaccin sigur şi eficace pentru Dengue ar putea produce un anumit livel de protecţie imunitară împotriva noului coronavirus”, afirmă expertul.

Mai mult, studiile anterioare au arătat că oamenii cu anticorpi pentru Dengue pot fi testaţi fals-pozitiv pentru anticorpi pentru COVID-19, chiar dacă nu au fost infectaţi cu noul coronavirus.

Studiul urmează să fie publicat într-un jurnal ştiinţific, reliefând o corelaţie semnificativă între incidenţa, mortalitatea şi rata de creştere scăzute a cazurilor de Covid-19 la populaţiile din Brazilia la care nivelul de anticorpi pentru boala Dengue este ridicat.

În state precum Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul, Mato Grosso do Sul şi Minas Gerais, unde a fost consemnată o incidenţă mare de cazuri Dengue în 2019 şi 2020, COVID-19 a ajuns mult mai târziu la nivelul de trnasmitere comunitară comparativ cu state precum Amapá, Maranhão şi Pará, care au avut mai puţine cazuri de Dengue.

Brazilia este pe locul al treilea în lume în funcţie de numărul de infecţii cu noul coronavirus.

STUDIU: Steroizii reduc cu 20% riscul de deces al bolnavilor de COVID-19

Un alt studiu cu rezultate încurajatoare împotriva noului coronavirus afirmă că tratarea cu steroizi a bolnavilor de COVID-19 aflaţi în stare critică reduce riscul de deces cu 20%, notează Reuters.

Mai exact, steroizii îmbunătăţesc ratele de supravieţuire ale pacienţilor bolnavi de Covid-19 internaţi la terapie intensivă.

„Acest lucru este echivalent cu supravieţuirea a circa 68% dintre pacienţii cei mai bolnavi de COVID-19 după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu circa 60% în cazul absenţei corticosteroizilor”, afirmă unul dintre studii.

„Steroizii sunt ieftini şi deja disponibili, iar analiza noastră a confirmat că au eficacitate în reducerea deceselor în rândul persoanelor cel mai grav afectate de Covid-19”, a declarat Jonathan Sterne, profesor de statistică medicală şi epidemiologie la Bristol University din Marea Britanie, participant la studiu.

Janet Diaz, coordonatoarea OMS pentru tratamente clinice, a menționat că Organizația şi-a actualizat recomandarea față de această formă de tratament, oferind „o recomandare puternică” referitoare la utilizarea steroizilor în cazul pacienţilor cu forme grave şi critice de COVID-19.

„Dovezile arată că dacă administrezi corticosteroizi există cu 87 de decese mai puţin la 1.000 de pacienţi. Vieţile respective au fost salvate”, a precizat aceasta.

Concluziile studiilor, publicate în Journal of the American Medical Association, întăresc rezultatele bune, catalogându-le drept „un progres major”.

Astfel, Dexametazona devine primul medicament capabil să reducă ratele de deces ale pacienţilor cu cele mai grave forme de COVID-19, fiind folosită pe scară largă în saloanele de terapie intensivă din mai multe ţări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”