Studiu: Apele Dunării transportă anual aproape 100 de tone de plastic pe teritoriul României

Studiu: Apele Dunării transportă anual aproape 100 de tone de plastic pe teritoriul României
Sursa foto: Captură YouTube

Un studiu recent realizat de asociațiile Mai Mult Verde și de Global Water Partnership România arată că aproximativ 100 de tone de plastic sunt purtate anual de apele Dunării pe teritoriul României. Acesta este primul studiu de acest gen efectuat în țară și dezvăluie că microplasticul constituie aproape jumătate din această cantitate alarmantă, relatează Hotnews.ro.

Microplasticul și macroplasticul în Dunăre

Microplasticul reprezintă particule extrem de mici rezultate din plastic, cu dimensiuni de maximum 5 mm, iar macroplasticul reprezintă particule cu dimensiuni cuprinse între 5 mm și 2,5 cm. Acestea se macină în timp, sub influența materialelor abrazive și corozive din apă, și se transformă în microplastic.

Studiul a analizat transportul de plastic pe sectorul românesc al Dunării și a constatat că anual se transportă în medie 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic. Cele mai mari cantități au fost înregistrate la intrarea Dunării în țară, în apropierea localității Moldova Veche.

Concentrațiile ridicate de microplastic au fost găsite nu doar la suprafața apei, ci și în adâncuri, până spre fundul apei. Acest lucru indică faptul că microplasticele sunt transportate pe aluviuni, minerale și chiar pe organisme marine, având un impact semnificativ asupra biosferei acvatice.

Analiza compozițională a microplasticului a relevat că polietilena și polipropilena sunt cei mai frecvent întâlniți polimeri în probele analizate. Polietilena a fost identificată în toate probele în proporție de 52-86%, iar polipropilena, prezentă în majoritatea probelor, în proporție de 12-26%.

Poluarea cu microplastic afectează întregul lanț trofic și are consecințe serioase asupra mediului și biodiversității.

Aceste rezultate alarmante subliniază imperativul luării de măsuri pentru reducerea poluării cu plastic și pentru protejarea mediului acvatic din România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`