Potrivit rezultatelor preliminare ale testelor cu un tratament experimental bazat pe anticorpi, compania Eli Lilly a observat că aceștia pot reduce la jumătate necesitatea spitalizării la pacienții cu forme moderate de coronavirus, notează Reuters.
Mai exact, este vorba despre un anticorp monoclonal (reprodus într-un număr nelimitat de copii în laborator, pornind de la o celulă umană), provenit din sângele unuia dintre primii pacienți vindecați de SARS-COV-2 în SUA.
Studiile au arătat că trei doze diferite de LY-CoV555, tratamentul experimental bazat pe anticorpi, au reușit limitarea răspândirii infecției.
Mai exact, din cei 302 pacienți tratați cu trei doze diferite de LY-CoV555, doar 1% au avut nevoie de spitalizare sau au vizitat secția UPU, comparativ cu 6% sau 9% din 150 care au primit Placebo, a spus compania.
Doar doza mijlocie, 2.800 miligrame, a atins țelul principal de a reduce încărcătura virală la pacienți, după 11 zile de tratament, a observat compania, care așteaptă rezultatele analizei intermediare.
Anticorpii, administrați intravenos, sunt de asemenea testați pentru prevenirea contractării virusului la rezidenții și angajații din instituții de îngrijire pe termen lung a pacienților spitalizați din cauza noului coronavirus.
Și alte companii, precum Regeneron Pharmaceuticals Inc și Vir Biotechnology, testează tratamente pe bază de anticorpi împotriva virusului COVD-19.
Un test de laborator dezvoltat de un grup de studiu de la Institutul de Medicină Fiziopatologie și Alergologie „MedUni” din Viena poate stabili dacă pacienții cu COVID-19 dezvoltă anticorpi de protecție după vindecare, anunţă technologynetworks.com.
Cu ajutorul noului test oamenii de ştiinţă au fost capabili să arate, în premieră, că unii anticorpi chiar „aistă” virusul prin mărirea acestuia în celulele gazdei.
Oamenii de știință de la MedUni au descoperit însă că doar aproximativ 60% dintre pacienții vindecaţi de COVID-19 dezvoltă anticorpi de protecție.
Testele rapide pentru anticorpi la COVID-19 vor fi disponibile şi în România. Două companii locale au anunțat, la sfârșitul verii, că au început fabricarea în ţara noastră, potrivit Viaţa Medicală.
Potrivit unui comunicat de presă, compania Romlab împreună cu Sintofarm au lansat inițiativa „Ne testăm din România”, ce are ca scop combaterea crizei sanitare către care România se îndreaptă.
Aceste teste se fac prin prelevarea de sânge, iar rezultatul vine în doar 5 minute. Testele nu identifică prezența activă a virusului, ci arată dacă pacientul, asimptomatic sau cu simptome ușoare, a trecut prin boală fără să știe și a dezvoltat anticorpi la virus.
Testul are o sensibilitate de 96,6% şi o acuratețe de 100%, putând veni în completarea testelor PCR care suprasolicită în momentul de față laboratoarele. Kitul – care va avea un preț estimativ de 10-15 euro – funcționează ca un test de sarcină pe care se aplică mostre de ser sau plasmă din sângele recoltat intravenos.