Studiu al Comisiei Europene: 60% dintre români se declară mulţumiţi de măsurile luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Media europeană este de 45%

Publicat: 23 10. 2020, 19:13
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit unui sondaj Eurobarometru standard publicat vineri pesite-ul oficial al Comisiei Europene, România se află în topul statelor membre, în ceea ce privește procentul cetățenilor mulțumiți de măsurile luate de instituțiile Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19 (în proporție de 60%). Cetățenii Irlandei se află pe primul loc în acest top (cu 71%), în vreme ce media europeană este de 45%.

60% dintre români, mulţumiţi de măsurile anti-COVID luate de autorități

În sondajul Eurobarometru, desfășurat în iulie și august, se mai evidențiază faptul că 64% dintre europeni consideră că situația economică actuală este „proastă”, iar 42% dintre europeni sunt de părere că economia țării lor se va redresa în urma crizei COVID-19, „în 2023 sau mai târziu”.

De partea cealaltă, 45% dintre europeni sunt „mulțumiți” și 44% sunt „nemulțumiți” în ceea ce privește măsurile luate de UE pentru a combate pandemia. Cu toate acestea, 62% afirmă că au încredere în capacitatea UE de a lua deciziile corecte în viitor, în timp ce 60% rămân optimiști cu privire la viitorul UE.

Încrederea în Uniunea Europeană a rămas stabilă față de toamna anului 2019, la 43%, în ciuda contextului actual, în care multe țări au fost îngenunchiate de pandemie. În 15 state membre, majoritatea respondenților afirmă că au încredere în UE, cele mai ridicate niveluri fiind observate în Irlanda (73%), Danemarca (63%) și Lituania (59%). Cele mai scăzute niveluri de încredere în UE sunt observate în Italia (28%), Franța (30%) și Grecia (32%).

În cele 27 de state membre au avut loc 26 681 de interviuri „față în față”, completate în mod excepțional cu interviuri online.

Media europeană a cetățenilor mulțumiți de deciziile UE este de 45%

În ceea ce privește măsurile luate de instituțiile UE pentru a combate pandemia de COVID-19, părerile sunt împărțite (45% „mulțumiți” față de 44% „nemulțumiți”).

Cele mai ridicate procente se înregistrează în Irlanda (71%), Ungaria, România și Polonia (60% în fiecare dintre aceste trei țări). În șapte țări, majoritatea respondenților sunt „nemulțumiți”, în special în Luxemburg (63%), Italia (58%), Grecia (55%), Cehia (55%) și Spania (52%). În Austria, proporția celor „mulțumiți” este egală cu cea a respondenților „nemulțumiți” (47% în ambele cazuri).

Deciziile menționate de respondenți în ceea ce privește răspunsul UE la pandemia de COVID-19 sunt stabilirea unei strategii pentru a face față unei crize similare în viitor și dezvoltarea mijloacelor financiare pentru găsirea unui tratament sau a unui vaccin (37 % pentru fiecare dintre aceste priorități). De asemenea, 30 % dintre respondenți consideră că dezvoltarea unei politici europene în domeniul sănătății ar trebui să fie o prioritate.

În ceea pe privește măsurile de izolare, studiul arată că trei europeni din zece afirmă că le-a fost destul de ușor să le respecte (31 %), în timp ce un sfert declară că le-a fost destul de greu să le respecte (25 %). Pentru ceilalți 30 %, măsurile au fost moderate.

În ciuda contextului actual, 60 % dintre europeni declară că sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE. Cele mai ridicate niveluri de optimism se observă în Irlanda (81 %), Lituania și Polonia (75 % în ambele cazuri) și Croația (74 %), iar cele mai scăzute se observă în Grecia (44 %) și Italia (49 %).