Potrivit unui studiu realizat în Brazilia, efectuat de Fundaţia pentru Cercetare din statul Sao Paulo, riscul de spitalizare al persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut cu peste 34% în cazul persoanelor active, ce aveau o activitate fizică regulată.
Activitatea fizică regulată a fost definită prin cel puţin 150 de minute de activitate fizică aerobică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate de intensitate ridicată pe săptămână.
„S-a putut observa o reducere cu 34,3% a spitalizării în grupul considerat suficient de activ”, spun cercetătorii.
De asemenea, s-a constatat că riscul de spitalizare a fost mai mare în cazul pacienţilor supraponderali sau obezi, se mai menţionează în studiu.
Potrivit unui alt studiu (Coverscan), realizat pe 500 de tineri care nu au probleme importante de sănătate, aceștia pot avea probleme la nivelul organelor după infectarea cu COVID-19,chiar și după câteva luni de la momentul infecției, scrie The Guardian.
Studiul aratăcă peste 60.000 de britanici manifestă acestă formă.Aceștia rămân cu oboseală prelungită, durere, dificultăţi de memorie şi respiraţie.În plus, aproximativ 70% din pacienţii infectaţi rămân cu anumite complicațiila nivelul inimii, ficatului, plămânilor şi pancreasului, după patru lunide la momentul infectării.
„Vestea bună este că afectarea organelor este una uşoară, dar cu toate acestea, pentru 25% din pacienţi sunt implicate mai multe organe. Este important să aflăm dacă această afectare se diminuează sau există vreun grup pentru care ea poate deveni gravă” a declarat Amitava Banerjee, cardiolog şi profesor asociat la University College London, potrivit Adevarul.
De asemenea, s-a stabilit că pacienţii cu diabet prezintă un risc dubluîn cazul în care se infectează cu COVID-19,potrivit unui alt studiu al revisteimedicală britanice „The Lancet”.
„Vulnerabilitatea persoanelor cu diabet în timpul unei urgenţe de sănătate publică a devenit evidentă prin riscul de cel puţin două ori mai crescut de a dezvolta forma severă a bolii sau chiar de deces după ce sunt depistați cu COVID-19”, spune studiul.
Medicii şi oamenii de ştiinţă din mai multe ţări printre care Australia, China, Africa de Sud şi Statele Unite afirmă că persoanele cu un diabet slab controlat, comorbidităţi sau ambele sunt în mod special vulnerabile la COVID-19.
Aproximativ 4,2 milioane de persoane au murit anul trecut „ca urmare a acestei afecţiuni şi a complicaţiilor sale”, potrivit realizatorilor studiului, printre care se află oameni de ştiinţă de la Universitatea Chineză din Hong Kong şi de la Imperial College London.