Studiourile Buftea, la 69 de ani de la înființare. Cum a început povestea de succes și ce le-a transmis Bobby Păunescu celor care au contribuit la realizarea „Catedralei divertismentului din România”

Studiourile Buftea, la 69 de ani de la înființare. Cum a început povestea de succes și ce le-a transmis Bobby Păunescu celor care au contribuit la realizarea „Catedralei divertismentului din România”
foto: Facebook

Studiourile Buftea împlinesc, marți, 9 iunie, 69 de ani de la înființare. Povestea celebrului complex de la marginea Capitalei a început în 1951, când „demarareacinematografiei naţionale reclama, cu toată exigenţa construirea unui complex modern de producţie şi în acelaşi an Ministerul Artelor, anunţă tema de proiectare a viitorului studio”.

„Astfel, un proiect, care fusese propus bulgarilor şi iugoslavilor, dar fără succes din lipsa posibilităţilor materiale, a fost adus la noi de Evgheni Lavrov, o somitate a cinematografiei sovietice şi încredinţat unui arhitect român, profesorul univ., Nicolae Lupu. Acesta avea sarcina de a pune în practică proiectul adaptat conform condiţiilor existente la noi în ţară la aceea vreme. S‑a început căutarea unui loc, ferit de zgomote produse de avioane, automobile etc, care să aibă pădure, luciu de apă, teren pentru construirea decorurilor etc, mai ales accesibilitate pentru actori şi echipele de filmare.

Desigur că locaţia trebuia să fie aproape de capitală dar cum Snagovul şi Băneasa nu corespundeau datorită apropierii de aeroport, proiectanţii s‑au orientat spre comuna Mogoşoaia. Aici însă, interzicerea tăierii unor copaci seculari, constituia un serios impediment. Deplasându‑se în continuare, delegaţia a ajuns la palatul Ştirbei, unde, după degustarea vinurilor din pivniţa prinţului, într‑o atmosferă de veselie şi bună‑dispoziţie, în mijlocul livezii cu pomi fructiferi ai palatului, s‑a decis, definitiv, alegerea locului pentru construirea studioului cinematografic. În ziua de 9 iunie 1951, la Buftea se desfăşura o importantă festivitate în prezenţa unor mari personalităţi ale vremii”, scriu reprezentanții Studiourilor Buftea, pe Facebook, într-o postare dedicată momentului aniversar.

Bobby Păunescu nu a ratat nici el ocazia și a transmis un mesaj de „la mulți ani” tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul „la construcția cinematografiei românești și implicit la realizarea catedralei divertismentului din România”.

„La mulți ani tuturor celor care au lucrat sau lucrează la Buftea, dar în special Giganților Actori, Regizori, Scenariști, Producători, Directori de Imagine, Scenografi și echipelor de filmare, care împreună au contribut la construcția Cinematografiei Românești și implicit la realizarea«Catedralei divertismentului din România, Studiourile Buftea»”, afirmă„cu smerenie și onoare actualul«custode» Bobby G.M. Păunescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:46 - Ciolacu, reacție la speculațiile privind sprijinul pentru Simion: „Dacă vreţi să discutăm despre toate tâmpenile spuse în campanie, o să ne ia 10 ani să răspundem la ele” (VIDEO)
16:45 - Violeta Alexandru: O nouă dovadă că „reforma” Ciolacu e doar praf în ochi – reorganizarea MIPE aduce 0 economii la buget
16:40 - Caz bizar la un spital din București: Un tânăr de 27 de ani a paralizat brusc. Medicii bănuiesc că ar fi vorba de un virus
16:28 - Diana Stoica, despre situația din sondaje: Dacă este reală, mă îngrijorează creșterea partidelor extremiste, care adunate pare că ar avea o treime din Parlament (VIDEO)
16:26 - Petre Roman a dezvăluit ce pensie are acum și cu cât i-a crescut după recalculare: “Păi eu am avut 50 de ani de muncă”
16:23 - Macron îl avertizează pe Netanyahu împotriva „semănării barbariei” la o conferință cu strângere de fonduri pentru Liban
16:23 - Gemene identice separate la naștere s-au cunoscut după 30 de ani. Și au descoperit să nu se suportă
16:11 - Regele Charles a consumat o băutură narcotică în Samoa. Ritual fastuos la sosirea cuplului regal în fosta colonie britanică (VIDEO)
16:01 - Șoferii din România ar putea scăpa de amenzi, dacă nu au permisul auto la ei. Proiectul de lege a fost depus în Senat
15:57 - Ovidiu Cîmpean (PNL): Cred că Ciolacu poate câștiga doar dacă îl are pe Simion în turul 2. Dacă intră Ciucă în turul 2, este evident că Ciolacu va pierde (VIDEO)