Studiile preliminare arată că medicamentul împotriva cancerului ar putea ataca HIV în stare latentă
Cercetătorii au descoperit că medicamentul împotriva cancerului ar putea contribui la dislocarea virusului HIV din celulele sistemului imunitar uman.
Keytruda, medicamentul fabricat de Merck, a fost folosit pentru pacienții cu cancer și HIV. Studiile preliminare arată că medicamentul ar putea ataca HIV în stare latentă.
Keytruda, remediu pentru cancer și HIV
Keytruda, medicament cunoscut şi sub denumirea de Pembrolizumab, este un anticorp monoclonal proiectat pentru a ajuta sistem imunitar al organismului să se apere de cancer. Acesta blochează o proteină, denumită receptor Programmed Death (PD-1), folosită de tumori pentru a se sustrage acţiunii celulelor care lupta împotriva bolii.
Potrivit unei cercetări realizate în colaborare internaţională, s-a descoperit că medicamentul ar putea contracara latența HIV, adică capacitatea virusului de a se „ascunde” în interiorul celulelor persoanelor care se află sub terapie antiretrovială.
32 de persoane au participat la studiu
La studiul publicat în revista Science Translational Medicine, au participat 32 de persoane, care sufereau atât de cancer, cât și de HIV. Înainte și după administrarea medicamentului Pembrolizumab, au fost recoltate probe de sânge.
„Pembrolizumab a reuşit să perturbe rezervorul HIV”, a declarat Sharon Lewin, directoare a Institutului Peter Doherty pentru Infecţii şi Imunitate din Melbourne, Australia.
Deși tratamentele antiretrovirale permit acum multor pacienți cu HIV să ducă o viață normală, acestea nu îndepărtează complet virusul din organism. Profesorul Lewin a spus că cercetările vor continua pentru a înțelege modul în care Pembrolizumab modifică răspunsul imun la HIV.