CORONAVIRUS | Unele studii sugerează că Covid-19 ar putea deveni o epidemie sezonieră

Publicat: 23 03. 2020, 18:31

Patru grupuri independente de cercetare din SUA, Australia și China sugerează că Covid-19 ar putea deveni o epidemie sezonieră, cele mai mari focare până acum fiind în zone cu sezoane reci și secetoase.

Astfel, dacă concluziile lor se confirmă, lunile de vară ce vin vor oferi o perioadă de acalmie în regiunile cu climă temperată din Emisfera nordică, potrivit presei internaționale.

Cu toate acestea, mai mulți cercetători prezic că boala va reveni în toamnă, când temperaturile și umiditatea scăzute vor favoriza din nou supraviețuirea și transmiterea noului coronavirus responsabil de coronavirus.

”Ar trebui să ne pregătim pentru focare sporadice și anuale la fiecare câțiva ani”, a declarat Stephen Kissler, biomatematician la Harvard T.H. Chan School of Public Health, care a fost șeful unei echipe care a dezvoltat simulări pe calculator pentru a studia scenarii privind modul în care epidemia s-ar putea răspândi în următorii cinci ani.

Însă, experții de sănătate publică de la OMS și de la Centrele americane pentru prevenirea și controlul bolilor, care nu au fost implicați în studii, spun că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la comportamentul sezonier al noului coronavirus.

”Nu știm cum se va comporta virusul bolii Covid-19 pe o vreme mai caldă”, a precizat Andy Pekosz, microbliolog la Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health, care nu a fost implicat în studii.

”Pregătiți-vă să vă confruntați și asta și în lunile de vară și presupuneți că nu va exista pauză”, a adăugat el.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ridicat izbuncnirea de coronavirus la nivelul pandemie. Sunt peste 353.000 de cazuri la nivel global, peste 100.000 dintre acestea recuperate. Numărul deceselor a depășit de 15.400 de oameni.

România a ajuns la 576 de cazuri de COVID-19, cu 143 depistate doar de la ultima informare. La ATI sunt internați 15 pacienți, dintre care 7 în stare gravă.

Dintre cele 576 de cazuri, 73 au fost declarate vindecate și externate, respectiv 51 la Timișoara, 17 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași. Din nefericire, alte 5 persoane s-au stins din viață.

De asemenea, amintim că, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.066 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19. Alte 72.247 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.