„Studentul nu mai distinge Asia de Europa”. Rectorul UBB Cluj: Îţi spune: «Caut imediat pe laptop». E o ruşine! O să ajungem să nu ne mai folosim mintea

„Studentul nu mai distinge Asia de Europa”. Rectorul UBB Cluj: Îţi spune: «Caut imediat pe laptop». E o ruşine! O să ajungem să nu ne mai folosim mintea
Foto: ziardecluj.ro

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj, Ioan-Aurel Pop, se arată revoltat de stadiul în care a ajuns sistemul universitar românesc. Acesta spune că studenții nu mai cunosc noțiuni minime de cultură generală, apelând pentru orice informație la “Sfântul Google”.

Cred că e o criză de adaptare la această lume dinamică ce se schimbă în 10 ani cât se schimba înainte în 100 de ani şi nu am găsit un echilibru. Mie îmi e foarte greu să mă obişnuiesc cu un student care nu ştie să scrie bine româneşte.

Înainte de 1989, din clasa a V-a și până în clasa a VIII-a, orele de gramatică erau sfinte. Profesorul muncea enorm de mult. Astăzi, profesorii predau mult și nu mai fac niște lucruri esențiale, adică, fixarea și recapitularea”, a declarat rectorul UBB pentru Adevărul.

Ioan-Aurel Pop este de părere că majoritatea studenților din ziua de azi nu se mai descurcă fără laptop, ei nemaiputând să înmagazineze informațiile predate de profesor.

Un student de acum, dacă e lipsit de un laptop la el, este absolut neputincios. Un student de acum 20-30 de ani punea mâna pe pix, lua o foaie, îţi făcea o schiţă, un desen, un calcul. Acum, nu mai ştiu să demonstreze teoreme simple pe care le învaţă în clasa a V-a la matematică. Nu mai ştiu să distingă Asia de Europa. Îi întrebi ţara cutare pe ce continent este aşezată, şi îţi spun: . E o ruşine să nu ştii lucruri elementare şi să apelezi la cele complicate pentru că o să ajungem la o letargie a minţii. O să ajungem să nu ne mai folosim mintea, ceea ce creează o mare primejdi pentru comunitate, pentru cetate, pentru că vor veni anumite forţe ce ne vor putea folosi drept cobai”, afirmă profesorul universitar.

Sistemul educațional a fost reformat de mai multe ori în decursul celor 26 de ani scurși de la Revoluție. Rezultatele nu au fost cele așteptate, iar fiecare ministru vine cu idei proprii pentru a reformă și astfel se schimbă întreaga programă cel putin o data la 4 ani.

"Eu cred că învățământul nostru superior, din dorința de reformare față de perioada comunistă, a ajuns într-o nouă fundătură, și vă spun și de ce. Noi avem în România circa 100 de universități, jumătate sunt de stat și cealaltă jumătate, private. O parte dintre acestea nu trebuiau create, iar dacă au fost create, ele trebuiau ținute la nivelul la care pot da rezultate. Dacă am creat universități în foarte multe capitale de județ, unde nici nu s-a visat vreodată că se poate acest lucru, atunci trebuia să le menținem la nivelul de licență.

Universitatea nu e o hală de producție, nu este o întreprindere, un SRL, universitatea este un lucru care nu se poate ridica de azi pe mâine. Principiul egalitarist nu va conduce la performanță”, a mai declarat, pentrusursa citată, Rectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj, Ioan-Aurel Pop.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`