Studenții sunt revoltați că ar putea da examen scris la licență. „Nu mi se pare deloc corect”

Studenții sunt revoltați că ar putea da examen scris la licență. „Nu mi se pare deloc corect”
Sursa foto: Shutterstock

Studenții sunt revoltați din cauza faptului că examenul scris s-ar putea reintroduce, pe lângă lucrarea de licență, iar acest lucru s-ar putea întâmplat de la anul. Astfel, se va reveni la metodologia din urmă cu circa 10 ani.

Examen scris la finalizarea studiilor superioare

Studenții ar putea susține și un examen scris ca a doua probă a finalizării studiilor universitare, apoi va urma prezentarea lucrării de licență. Asta înseamnă că studenții vor trebui să reia toată materia din anii universitari, iar cadrele didactice ar trebui să pregătească examenele care vor avea loc în șase luni, conform observatornews.

„Acest proiect de lege aşa cum este nu se poate aplica nicidecum din acest an universitar. Ca să vă dau un exemplu, la facultatea de Drept, examenele naţionale pentru magistratura toate sunt de tip grilă”, explică Laura Comănescu, prorector la Universitatea Bucureşti.

Studenții din anii terminali sunt revoltați din cauza faptului că au început deja să lucreze la proitectul de licență și nu vor să se pregătească și pentru un examen scris.

„Am început din vara anului anterior şi lucrez pe un studiu de geomorfologie. Faptul că se schimbă acum la jumătatea anului universitar nu mi se pare deloc corect, ar fi trebuit să avem mult mai mult timp în spate ca să ne pregătim pentru examen”, a spus o studentă.

Între timp, ministrul educației cere o evaluare mai riguroasă.

„Învăţământul superior are un caracter care ar trebui sa ne dea tuturor siguranţa că studiile s-au transformat în competenţe reale şi că un absolvent poate fie să funcţioneze impecabil în piaţa muncii, fie să îşi continue studiile universitare”, declară Ligia Deca.

Unele universități au deja două probe finale

Dar, în România sunt deja universități care au două probe pentru finalizarea studiilor superioare, dar nu toate sunt scrise.

„În prima parte se susţine lucrarea de licenţă şi se acordă o notă pentru lucrarea de licenţă, iar în a doua parte se susţine proba de specialitate pe baza unei tematici, dinainte afişate, cu 6 luni înainte, copiii au bibliografia afişată”, adaugă Nicolae Istudor, rector ASE.

Abandonul universitar este în continuare o problem majoră în România, țară care se află pe ultimul loc din UE în privința tinerilor care au absolvit și studiile superioare. Dar, cifrele arată tot mai bine, având în vedere că în acest an s-au înscris cei mai mulți tineri la studii de licență, cu aproape 38% maim ult față de acum 10 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:39 - Nicu Sârghea, toboșarul formației Vunk, a murit la doar 48 de ani. Mesajul trupei
22:30 - Drulă: Românii și-au pierdut încrederea în politicieni și din cauza lui Iohannis / Pentru restabilirea democrației, e normal să avem alegeri prezidențiale / Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni e o lovitură dată democrației (VIDEO)
22:17 - Cauza morții studentei care a murit în tramvai, în Iași. „Era de nota zece la absolut toate materiile”
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații