Studenții părăsesc facultățile. Ce soluții are Guvernul

Publicat: 08 10. 2024, 20:09

Studenții nu mai găsesc atât de atractive studiile universitare. În România, unul din doi nu finalizează facultatea pe care au început-o, iar Guvernul se pregătește să lanseze un program național pentru reducerea abandonului universitar.

Tot mai puțini absolvenți de studii superioare

România se află pe ultimul loc în UE referitor la numărul tinerilor care au absolvit studii superioare, arată datele Eurostat, conform știrileprotv.

Mai puțin de un sfert dintre românii cu vârste între 25 și 34 de ani au finalizat o facultate, iar media UE este de la 43%. O cauză este abandonul universitar care în România a ajuns la un nivel foarte mare din cauză că mulți tineri nu reușesc să țină pasul cu cerințele academice.

Rata abandonului universitar pentru ciclul de licență a ajuns la aproape 48%, iar în cazul învățământului la distanță situația este și mai gravă, unde doar unul dintre trei studenți finalizează studiile.

Soluțiile Guvernului

Guvernul vine cu soluții pentru a reducere rata abadonului universitar și a pus în dezbatere un proiect de hotărâre de Guvern. Astfel, tinerii vor fi sprijiniți pentru a-și încheia studiile. Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești a obținut deja 30 de milioane de lei pentru a ajuta studenții.

„Studenții vor beneficia de activități remediale pentru a susține examenele unde au restanțe sau unde au anumite probleme a învăța, vor primi o bursă cei care au o situație precară acasă”, a spus Alina Brezoi, Prorector UPG Ploiești.

Tinerii vor primi consigliere chiar de la școală pentru a alege o facultate care li se potrivește.

Dar, consilierii nu reușesc să facă față acestor cerințe pentru că sunt din ce în ce mai puțini, iar unul singur are în grijă chiar și sute de elevi. Mai mult, aceștia ar dori să discute cu o companie din domeniul lor de interes.