Studenții care cumpără lucrări de licență vor plăti scump. La ce riscuri se expun vânzătorii

Publicat: 22 01. 2024, 20:21
Actualizat: 22 01. 2024, 20:25
Sursa foto: Freepik.com

Studenții care își cumpără lucrarea de licență riscă amenzi colosale care pot ajunge la 200.000 de lei, dar și cei care le vând se expun la riscuri uriașe.

Platformele care oferă acest tip de servicii riscă să fie închise după ce facultatea va face sesizarea, informează știrileprotv.

Cel mai simplu mod de a ajunge la un vânzător este prin cunoscuți, după cum a dezvăluit un student la master.

„De la o cunoștință la alta. O recomandare, de la o persoană care face, o persoană care are nevoie și e un intermediar acolo, că pe mine m-a mai ajutat sau știu că el se ocupă cu așa ceva”, a spus un student.

Cât costă o lucrare de licență

În plus, există și grupuri de Facebook care oferă astfel de servicii contra cost, iar prețul variază în funcție de cerințele clientului.

Un student dezvăluie că lucrările în domeniul științelor umane sunt mai ieftine și pornesc de la 1.000-1.300 de lei, dar prețul poate urca în funcție de facultatea la care este studentul, dar și de nota pe care acesta dorește să o obțină. În domeniul ingineriei lucrările sunt mai scumpe și pornsc de la 2.500- 3.000 de lei.

Fiecare vânzător are regulile lui. În timp ce unul acceptă plata în rate, altul oferă un raport care dovedește că lucrarea nu este plagiată.

Ce sancșiuni pot primi studenții și vânzătorii

Astfel, studenții riscă amenzi de până la 200.000 de lei dacă vor cumpăra lucrările de licență în loc să le scrie, amendă care este valabilă și pentru cei care le vând. Mai mult, pe lângă amendă, studentul poate fi și exmatriculat.

Facultatea trebuie să facă o sesizare la poliție și să aibă dovezi conform cărora lucrarea nu îi aparține studentului.