Studenții la medicină, APEL la adresa Guvernului: ”Examenul de rezidențiat să nu devină subiectul unei dispute politice, aparent fără soluționare”. Ce măsuri concrete solicită tinerii
Studenții la medicină își exprimă nemulțumirea cu privire la amânarea examenului de rezidențiat. Într-un comunicat de presă transmis de Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), împreună cu Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) și Federația Studenților în Medicină Dentară din România (FSMDR), tinerii atrag atenția asupra faptului că decizia Guvernului ”afectează planurile tuturor absolvenților care se pregătesc intens pentru examenul necesar integrării lor în piața muncii din România. Iar în acest context, ei vor rămâne pentru mult timp în imposibilitatea de a se angaja.
De asemenea, semnatarii comunicatului subliniază că data de 8 decembrie 2019, până la care s-ar fi amânat examenul, nu este una certă, în condițiile în care nu există un document oficial, asumat de instituțiile implicate, care să ateste acest lucru.
Temându-se de posibile amânări ulterioare, studenții fac un apel la Guvernul României să vină cu un astfel de document înainte de ziua moțiunii de cenzură, act prin care data de 8 decembrie să fie stabilită oficial drept cea la care se va organiza examenul de rezidențiat.
Totodată, tinerii subliniază că ”nu există niciun beneficiu real pentru studenți din a face din acest examen subiectul unei dispute politice, aparent fără soluționare” și precizează că dacă situația nu se va clarifica înainte de votul asupra moțiunii de cenzură, în funcție de rezultatul acesteia, ”va exista o perioadă de instabilitate politică, în care nu se va putea clarifica situația examenului de rezidențiat”.
Redăm, mai jos, comunicatul integral al studenților mediciniști:
Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), împreună cu Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) și Federația Studenților în Medicină Dentară din România (FSMDR), reprezentând studenții în domeniul sănătății,doresc să își exprime, prin intermediul acestui comunicat, reacția cu privire la declarația doamnei Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, din dimineața zilei de 4 octombrie 2019.
Pe de o parte, apreciem răspunsul rapid al Ministerului Sănătății la solicitarea FASMR din data de 3 octombrie 2019, în legătură cuimposibilitatea organizării examenului de rezidențiat, din cauza absenței unui Ministru al Educației. Pe de altă parte, dorim să ne exprimămnemulțumireacu privire la amânarea datei acestui examen extrem de important pentrupeste 8000 de absolvenți din domeniul sănătății (medicină, farmacie și medicină dentară).Amânarea datei și a publicării procedurii de înscriere, a locurilor și posturilor de concurs, afectează planurile tuturor absolvenților care se pregătesc intens pentru examenul necesar integrării lor în piața muncii din România. În situația actuală,aceștia vor rămâne pentru o perioadă îndelungată fără posibilitatea de a se angaja, cu insecuritatea planurilor făcute în perioada următoare și cu o incertitudine din partea sistemului în care s-au hotărât să rămână și să profeseze, mai ales în contextul în care toți terții angrenați caută soluții pentru încurajarea personalului din sistemul de sănătate de a rămâne în țară.
Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire lanesiguranțacare gravitează încă în jurul datei anunțate astăzi pentru examenul de rezidențiat,8 decembrie 2019. Înabsența unui act oficial,acceptat și asumat de instituțiile implicate, această situație este încă incertăși nu există nicio garanție că nu va suferi amânări suplimentare. În cadrul declarațiilor de astăzi din partea Ministrului Sănătății (în cadrul conferinței de presă) și Prim-ministrului României (pe Facebook), se solicită deblocarea situației din partea Administrației Prezidențiale. Într-un comunicat ulterior și o postare pe Facebook, Președintele României explică imposibilitatea acestei soluții. Reiterăm faptul cănu există niciun beneficiu real pentru studențidin a face din acest examen subiectul unei dispute politice, aparent fără soluționare.
De asemenea, săptămâna următoare va avea loc votul pentru o moțiune de cenzură la adresa Guvernului. În urma votului moțiunii de cenzură, indiferent de rezultatul acesteia, va exista o perioadă deinstabilitate politică,în care nu se va putea clarifica situația examenului de rezidențiat. Ne menținem în continuareneutralitatea politicăși dorința de a rămâne în afara oricărei discuții politice, însă solicităm Guvernului României să înțeleagăimportanța soluționării de urgență a acestei probleme, până în ziua votului moțiunii, pentru a nu risca o amânare ulterioară, în urma căreia ar avea de pierdut studenții, pacienții și întregul sistem sanitar.
Astfel, FASMR, FASFR și FSMDR solicită ferm prezentarea, până în ziua moțiunii de cenzură, a unui document oficial din partea Guvernului, acceptat și asumat de toate instituțiile statului implicate, precum Administrația Prezidențială, Ministerele Educației Naționale și Sănătății, Parlamentul României, Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor și Colegiul Farmaciștilor, prin caredata de 8 decembrie să devină o certitudine, care să nu poată suferi o amânare ulterioară, indiferent de rezultatul moțiunii de cenzură.
Viitorii tineri medici, farmaciști și medici stomatologi ai României merită să primească respectul cuvenit pentru a susține examenul de rezidențiatîn condiții optime și în termenele legale respectate, fără a deveni victimele neînțelegerii instituțiilor statului român și fără a risca să întâmpine probleme și mai mari, dacă nu există o clarificare până în ziua moțiunii de cenzură.
Facem un apel la organizațiile studențești și de tineret din România, la instituțiile statului și la Universități să ne susțină în acest demers și să se alăture solicitării noastre de a îmbunătăți calitatea serviciilor de sănătate românești prin asigurarea unui mediu propice pentru tinerii medici și farmaciști de a-și construi o carieră în România.
“Este trist faptul că un examen important pentru mii de studenți, care nu au nicio vină, a ajuns subiectul zilei în mediul politic din România. Noi nu am făcut, nu facem și nu vom face politică, însă vom apăra interesul studenților pe care îi reprezentăm. Ridicăm subiectul moțiunii de cenzură și al instabilității politice ca pe un apel disperat către toate instituțiile implicate în această dispută de a nu risca viitorul unei generații de medici.” –Teodor Cristian Blidaru, Președinte FASMR