La aproape patru ani de la tragedia din Munții Apuseni, STS anunță că a implementat o facilitate suplimentară de localizare și transmitere a coodonatelor geografice

Publicat: 17 12. 2018, 16:37

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a implementat o facilitate de localizare prin care este posibil, cu acceptul apelantului, să se transmită coordonatele geografice de pe telefonul mobil al acestuia dacă are o conexiune de date activă şi un telefon dotat cu funcţia de localizare, potrivit unui comunicat de presă al STS.

Anunțul reprezentanților Serviciului de Telecomunicații Speciale vine la aproape patru ani de la tragedia din Munții Apuseni în care și-au pierdut viața studenta Aura Ion și pilotul Adrian Iovan. Autoritățile au avut de nevoie atunci de opt ore pentru a găsi aeronava.

Redăm, mai jos, comunicatul de presă al STS:

Persoanele aflate în situații de urgență, care solicită ajutor la Serviciul 112, au o şansă în plus pentru a transmite informaţiile de localizare. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în calitatea sa de administrator al Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă conform OUG nr. 34/2008, cu modificările şi completările ulterioare, a implementat o facilitate suplimentară de localizare care permite, după acceptul apelantului, transmiterea coordonatelor geografice de pe telefonul mobil al apelantului, dacă acesta dispune de o conexiune de date activă şi de un telefon dotat cu funcţia de localizare.

Noua facilitate de localizare 112 prin web este menită să contribuie la îmbunătăţirea informaţiilor privind poziționarea în teren a apelantului, în situaţiile în care acesta nu poate oferi detalii exacte cu privire la locul în care se află. În acest sens, în vederea obţinerii acceptului pentru determinarea informațiilor de localizare, operatorul 112, pe timpul procesării apelului de urgenţă, comunică apelantului propunerea de realizare a unei localizări mai precise a acestuia.

Astfel, pentru a nu întârzia în niciun fel acordarea unor eventuale sfaturi de specialitate de către dispeceri, după transferarea cazului către agenţiile specializate de intervenţie, operatorul 112 va reintra în legătură cu apelantul şi îi va transmite acestuia prin SMS un link personalizat pentru geolocalizarea terminalului de pe care s-a efectuat apelul. După activarea conexiunii de date și a funcției de localizare, prin accesarea link-ului primit în SMS de către apelant, coordonatele geografice se vor transmite implicit către SNUAU, fiind integrate automat în aplicațiile de procesare a apelurilor de urgență.

Funcționarea facilității de localizare 112 prin web este dependentă de modelul terminalului mobil, de sistemul de operare al acestuia, de metodele standard de localizare implementate și configurate în respectivul echipament, de setările privind permisiunile de localizare prin intermediul telefonului mobil de pe care se inițiază apelul la numărul unic de urgență 112, precum și de nivelul semnalului GPS din zona în care se află apelantul.