Structura anului şcolar 2022-2023. Modificări inspirate de practicile din 24 de ţări europene

Publicat: 21 04. 2022, 16:28
Foto: turdanews.net

Anul şcolar 2022-2023  va avea o structură asemănătoare cu alte 24 de state europene. Modificarea adusă în România respectă principiile pedagogiei moderne, conform Ministrului Educației.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, la Alba Iulia, că structura noului an şcolar 2022-2023, cu cinci perioade de învăţare şi cinci perioade de vacanţă, este urmată  în 24 de state europene şi a menţionat că noua metodă apărută și în școlile din România are în vedere principiile pedagogiei moderne.

Schimbarea intervine pentru învăţământul gimnazial şi liceal

Singura schimbare în structura anului şcolar se referă la elevii din ciclurile gimnazial şi liceal, deoarece preşcolarii şi copiii din învăţământul primar urmează deja cinci perioade de învăţare, alternate cu cinci perioade de vacanţă. Modificarea are în vedere vacanţa din toamnă, care era prevăzută pentru cliclul primar şi care a fost acum extinsă pentru toată lumea, a precizat Ministrul Educației.

„Aş vrea să vă precizez, încă o dată, că de foarte mult timp, în România, pentru preşcolari şi pentru învăţământul primar au existat cinci perioade de învăţare, care sunt separate de cinci vacanţe. Deci, nu există absolut nicio schimbare.

Schimbarea intervine pentru învăţământul gimnazial şi liceal, care aveau până acum patru perioade de învăţare şi patru vacanţe, iar acum vor avea, în anul şcolar 2022-2023, o săptămână de vacanţă la finele lunii octombrie. Deci, vor avea cinci module de învăţare, cu o durată de şase-opt săptămâni, care corespund recomandărilor pedagogiei moderne, care să alterneze cu perioade de repaus, de vacanţă”, a spus ministrul Educaţiei.

Cât despre vacanţa suplimentară din luna februarie, aceasta va fi stabilită de inspectoratul şcolar în urma consultării cu elevii, profesorii şi părinţii.

„O altă schimbare, o noutate, cerută de mediul socio-economic, şi pe care am agreat-o, am susţinut-o şi face parte din structura anului şcolar, este aceea a unei vacanţe mobile în luna februarie. În funcţie de judeţ, fiecare inspectorat şcolar judeţean, prin consultarea cu elevii, profesorii şi părinţii, va decide dacă vacanţa din luna februarie va fi poziţionată în a doua săptămână a lunii, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Structura Anului Şcolar 2022 – 2023

  • 5 septembrie – 21 octombrie – MODULUL 1
  • 22 octombrie – 30 octombrie – vacanţă de toamnă
  • 31 octombrie – 22 decembrie – MODULUL 2
  • 23 decembrie – 8 ianuarie – vacanţă de Crăciun
  • 9 ianuarie – 7 aprilie – MODULELE 3 şi 4 (cu o săptămână de vacanţă între 6 şi 24 februarie, la alegerea fiecărui inspectorat)
  • 8 aprilie – 23 aprilie – vacanţa de Paşte
  • 24 aprilie – 16 iunie – MODULUL 5

Programul „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.