Striblea: Stenogramele din dosarul “Gala Bute” au fost dosite. SRI sau DNA au știut de un furt masiv dar nu au făcut nimic

Publicat: 04 02. 2015, 13:42

Procurorii DNA susțin, în referatul de arestare preventivă a lui Rudel Obreja, că Elena Udrea și-ar fi exercitat influența pe lângă BRD, astfel ca banca să împrumute firma lui Rudel Obreja cu 10 milioane de lei pentru organizarea Galei Bute în 2011.

Procurorii mai arată că Elena Udrea, care își delegase dreptul de semnătură secretarului general al minsterului, participa alături de Rudel Obreja la întâlniri cu angajații Ministerului Dezvoltării, care le explicau că ministerul nu poate plăti toate cheltuielile de organizare a galei.

În acest context, jurnalistul Cătătlin Striblea afirmă, într-un editorial postat pe blogul personal, că “schema afacerii e relativ simplă”.

“Gărdean trebuia să întoarcă o parte din banii pe care îi primea pe diverse contracte supra-evaluate de la diverse autorități locale. La rândul lor acestea luau banii de la minister. Nu intru în detalii.

Referatul DNA prezintă interceptarea mai multor convorbiri între co-inculpați în dosarul Gala Bute. Interceptările în acest dosar sunt făcute din iulie 2010 până în 2011.

”Unde au stat aceste stenograme în acești ani? De ce nu au grăbit ele dosarul? De ce omenii respectivi au fost lăsați să-și facă treaba fără ca nimeni să nu intervină? A știut Elena Udrea de interceptări? În fond era consilierul ei. Dar Traian Băsescu? Cine a cerut mandat și în ce circumstanțe?”, se întreabă jurnalistul.

“Sunt doar două locuri unde se puteau dosi stenogramele astea. Fie la SRI, care nu le-a dat drumul, fie la DNA care le-a lăsat în nelucrare. În oricare caz, răspunsul este la fel de grav. Una dintre instituțiile statului a știut de un furt masiv dar nu a făcut nimic. Și asta în același în timp în care doi jurnaliști, Tolo și Mirela Neag erau intimidați pentru ancheta lor.  Iar dacă vreți să-mi spuneți că s-a schimbat ceva, aș vrea să vad o investigație care să privească acest lucru. Acesta ar fi statul de drept.”, concluzionează Cătălin Striblea.