Stresul – inamicul invizibil al problemelor de sănătate gastro-intestinale

Stresul - inamicul invizibil al problemelor de sănătate gastro-intestinale
Foto: shutterstock.com/ro

Mulți oameni resimt stresul sau frica drept un gol în stomac, sau un ”gut feeling”, un semn clar  că ceva nu merge bine. Acest lucru nu este doar un mit, ci este demonstrat științific faptul că digestia este controlată de sistemul nervos enteric, alcătuit din sute de milioane de nervi care comunică direct cu sistemul nervos central.

Stresul psihic activează un răspuns din partea organismului care produce modificări importante la toate nivelele – sistemul musculoscheletal, respirator, cardiovascular, endocrin, nervos și gastrointestinal. Evenimentele de stres post-traumatic și stresul din copilărie pot avea și ele consecințe permanente, în starea generală de sănătate a unei persoane. De altfel, stresul cronic în viața adultului (perceput de acesta ca amenințător) duce la tulburări reversibile ale echilibrului interior al organismului, ce pot declanșa sau exacerba diferite afecțiuni gastrointestinale.

Asocierea dintre anumite evenimente stresante şi debutul sau exacerbarea unor boli cronice digestive precum cele funcționale (sindromul de intestin iritabil, sindromul dispeptic), bolile inflamatorii intestinale, boala de reflux gastroesofagian și ulcerul peptic sunt des întâlnite în rândul pacienților care ajung în cabinet.

În afecțiunile gastrointestinale uzuale, precum sindromul de intestin iritabil și sindromul dispeptic funcțional, apar tulburări ale mucoasei digestive, care sunt accentuate de stres. În esență stomacul are o evacuare mai lentă și o scădere a acomodării post-prandiale, lucru care se poate traduce clinic în hipersensibilitate intestinală, diareea, balonare sau crampele intestinale.

De asemenea, pacienții cu boala de reflux gastroesofagian prezintă mai frecvent exacerbări ale bolii în perioadele de stres şi anxietate. Aceasta probabil se datorează hipersensibilității esofagului la durere și scăderii presiunii sfincterului esofagian inferior.

Ce putem face pentru a reduce stresul și a îmbunătăți digestia?

Prima soluție pentru a reduce stresul este mișcarea sau sportul de orice fel. Efortul fizic , fie el și moderat, îmbunătățește funcționarea corpului și reduce stresul în cantități uriașe. Un alt pas de urmat este o dietă sănătoasă, plină cu vitamine și minerale potrivită pentru reglarea bolilor gastrointestinale. De asemenea, și psihoterapia este foarte bună pentru reducerea stresului, un studiu arătând că 70% dintre participanți, diagnosticați cu sindrom de colon iritabil, și-au ameliorat simptomele după 12 săptămâni de psihoterapie.

Cunoașterea factorilor care declanșează şi accentuează aceste boli gastrointestinale, reprezintă un pas important în controlul lor pe termen lung. De aceea, pacienții diagnosticați cu aceste tipuri de afecțiuni trebuie ca, alături de regimul dietetic și tratamentul medicamentos recomandat, să încerce să reducă stresul și prin alte metode.

Printre strategii se numără exercițiul fizic regulat, somn suficient în timpul nopții, menținerea unor grupuri și relații sociale sănătoase. Din păcate, efectele pandemiei se văd acum și în cabinetele medicilor gastroenterologi. Populația a fost afectată de stres la scară largă iar faptul că oamenii nu au știu exact cum să gestioneze episoadele de anxietate se vede acum în starea lor de sănătate generală.  Un rezultat al acestui lucru este creșterea fără precedent a tulburărilor gastrointestinale funcționale. De aceea, recomandarea medicilor pentru pacienți este de a se prezenta regulat la controale pentru a împiedica agravarea situației.

Material susținut de Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:19 - Luca Reghecampf rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa Anamariei Prodan: „Ne folosește pe noi, copiii, ca pe un scut”
22:11 - Un șofer presupus beat era să spulbere caravana Kamalei Harris. Bărbatul spune că nu-și amintește cum a ajuns pe autostradă
22:06 - Diana Stoica (USR), despre acuzațiile lui Nicolae Ciucă la adresa PSD: Dacă este atât de grav ce plănuiește să facă PSD-ul, ce mai caută cu ei la Guvern? Nu înțeleg (VIDEO)
22:02 - Burduja acuză că mai multe ONG-uri blochează investițiile în sectorul energetic românesc: „Toate aceste beneficii pentru țară și regiune cred că supără anumiți actori statali sau nestatali” (VIDEO)
21:46 - Sebastian Burduja a spus motivele pentru care România a importat energie în primele 8-9 luni din acest an: Sunt mai multe cauze. 30 și ceva de ani, România nu a investit în producția de energie (VIDEO)
21:39 - Eva Mendes: „Nu am fost niciodată vreo mare actriță, nu am fost niciodată îndrăgostită de actorie”
21:32 - Burduja: „În ce privește pregătirea pentru iarnă, stăm bine, avem depozitele de gaz în supraplin” / Ce se întâmplă cu schema de plafonare a prețurilor la energie (VIDEO)
21:26 - O zonă din București va arăta complet diferit până la sfârșitul lui 2027. Ce modificări sunt în plan
21:09 - Nicolae Ciucă a anunțat că dorește extinderea programului “O masă sănătoasă” în toate școlile din România și extinderea în toate județele a învățământului dual profesional, “cu campusuri de profil, unde elevii vor ieși cu o profesie”
21:00 - Apele Române: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 70%