CORONAVIRUS | Streinu – Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș: ”Dacă păstrăm regulile de distanțare socială, la jumătatea lunii iulie românii pot merge la muncă” (VIDEO)

Publicat: 16 04. 2020, 22:15
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Streinu – Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, a declarat, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, că românii pot merge la muncă și își pot relua activitățile de zi cu zi la jumătatea lunii iulie, numai dacă în perioada sărbătorilor Pascale vor respecta măsurile de distanțare socială. În caz contrar, ”dacă nu stăm potoliți, nici până la anu nu mai scăpăm”.

”Distanțarea socială este obligatorie pentru câteva săptămâni de acum înainte”

Acesta a mai adăugat că măsurile de distanțare socială sunt obligatorii pentru câteva săptămâni de acum înainte.

Streinu-Cercel a menționat că România are rezultate fanastice al modalității în care ține pandemia sub control.

”Avem o rată mică de mortalitate (…) Avem o pantă ușor ascendentă a vindecarilor, dar bunicică. Ar fi regretabil ca peste 10-14 zile să avem un vârf de îmbolnăviri și un vârf de cazuri grave”, a spus doctorul.

Acesta a mai adăugat că după octombrie este așteptat al doilea val de îmbolnăviri.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Streinu-Cercel îndeamnă la respectarea măsurilor

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș a spus că oamenii fac ”ceva tipic românesc”, nu respectă măsurile impuse de aurorități.

Acesta îndeamnă oamenii să facă cumpărăturile online, iar persoanele în vârstă să fie ajutate de rude, comandându-le de pe internet alimentele necesare.

Totodată, în cazul în care se poate, comunitatea, respectiv primăriile, asistența socială și voluntarii, să ajute bătrânii la cumpărături.

Bilanțul persoanelor infectate în România

Peste 7.700 de oameni au fost infectați cu noul Covid-19, dintre care 392 s-au stins din viață, potrivit unui raport publicat joi de Grupul de Comunicare Strategică.

Dintre persoanele diagnosticate cu noul virus, cele mai multe cazuri sunt din județul Suceava, peste 1.900, fapt ce a dus la intrarea în carantina a municipiului Suceava, dar, totodată, și a 8 comune limitrofe.

De asemenea, și în localitatea Țăndărei din județul Ialomița au fost raportate mai multe cazuri de coronavirus. În acest context, prin Ordonanța Militară numărul 7 a fost instituită și în această localitate carantina.

Până în momentul de față, 243 de pacienți sunt internați la ATI.

În prezent, 1.357 de persoane au fost declarate vindecate.

Bilanțul românilor din diaspora depistați cu Covid-19

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, joi, că 718 de cetățeni români din diaspora au fost confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus, cei mai mulți fiind în Italia, mai precis 422. Alți 196 sunt în Spania, 25 în Franța, 13 în Germania, 47 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în SUA, 2 în Austria, 2 în Belgia, 2 în Indonezia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia.

Astfel că, de la începutul pandemiei de Covid-19 și până la acest moment, 55 de cetățeni români au murit în afara țării, după cum urmează: 13 în Italia, 14 în Franța, 16 în Marea Britanie, 7 în Spania, 3 în Germania, unul în Belgia și unul în Suedia.

Numărul persoanelor infectate a depășit un milion la nivel global

La nivel global, numărul persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus, virusul care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019, a depășit două milioane de cazuri.

Mai precis, peste 2.100.000 de persoane au fost testate pozitiv.

Numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 136.000, iar peste 523 de mii s-au recuperat.