Strategia națională privind imigrația pentru perioada 2015-2018 și Planul de acțiune pe anul în curs au fost aprobate miercuri de Guvern. Potrivit unui comunicat al Executivului, este vorba despre documente considerate a fi „încă o etapă pe care România o parcurge în cadrul eforturilor de modernizare a procesului de gestionare a imigrației pe teritoriul național”.
Potrivit sursei citate, strategia are ca scop gestionarea eficientă a fenomenului imigrației, incluzând obiective strategice generale, obiective specifice și direcții de acțiune care reflectă politicile stabilite la nivel european, adaptate la realitățile naționale.
„Pentru următorii patru ani, se va urmări gestionarea eficientă a imigrației, sub toate aspectele sale, respectiv prin: remedierea lacunelor în materie de competențe specifice și prin atragerea lucrătorilor înalt calificați, o abordare mai robustă a imigrației ilegale și readmisiei, inclusiv o cooperare mai bună cu țările terțe, protejarea celor care au nevoie de ajutor printr-o politică fermă în domeniul azilului”, se rată în comunicatul Guvernului.
Executivul menționează și că se urmărește asigurarea unui acces mai bun la azil a persoanelor care au nevoie de protecție, o mai bună calitate a condițiilor de primire și decizii mai rapide și mai fiabile în acest domeniu.
„Având în vedere problemele cu care s-au confruntat statele din imediata vecinătate a României, se au în vedere măsuri pentru gestionarea unitară și coerentă a situațiilor determinate de posibila apariție a unui aflux de imigranți ilegali pe teritoriul României, generat de situații de criză de natură politică, socială, economică sau militară. (…) Autoritățile române vor contribui la crearea unui sistem de admitere flexibil, dar, în același timp, vor acorda o atenție deosebită cetățenilor proveniți din statele cu potențial migraționist sau care pot aduce atingere siguranței naționale”, se mai arată în comunicatul citat.
Printre factorii care pot influența imigrația și azilul, în document se menționează menținerea situației conflictuale din Siria, reactivarea conflictului din Irak, menținerea unei situații instabile în zonele limitrofe României (Ucraina, Transnistria), perpetuarea și creșterea în intensitate a conflictului armat israeliano-palestinian.
În ceea ce privește obiectivele strategice generale legate de imigrație, documentul amintește: promovarea migrației legale, controale mai riguroase a legalității șederii cetățenilor statelor terțe pe teritoriul României și aplicarea corespunzătoare a măsurilor de îndepărtare și a măsurilor restrictive, îmbunătățirea sistemului național de azil.
Cât privește Planul de acțiune pe anul 2015, Guvernul precizează că acesta reprezintă „un mijloc prin care se stabilesc activități concrete care să conducă la crearea unui sistem flexibil pentru stoparea fenomenului migraționist aflat în creștere”.