Fenomen extrem de rar în Constanța. În plină vară, cu valori termice caniculare anunțate, Plaja Eforie Nord s-a umplut cu un strat gros de gheață.
Directorul ANM, Florinela Georgescu, a explicat în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, pe B1 TV, cum a fost posibil acest fenomen extrem de rar.
„Am traversat în ultima zile un episod cu instabilitate atmosferică destul de pronunțată, care s-a concretizat inclusiv prin căderi de grindină, în multe zone ale țării. Explicația este destul de simplă. Suntem în prezența unei mase de aer tropical. Acesta, care ne aduce și temperaturile excesiv de ridicate pentru perioada în care ne aflăm, un aer tropical înseamnă multă umezeală, temperaturi foarte ridicate. Pe de altă parte, pătrunderi mai reci din straturile mai înalte asigură condițiile apariției instabilității atmosferice. Este adevărat că anul acesta am început cu genul acesta de manifestări severe destul de timpuriu, dar și în alte veri am traversat episoade cu instabilitate severă și trebuie să ne așteptăm ca de acum încolo, în toate lunile de vară, să avem, pe de o parte, episoade cu temperaturi foarte ridicate, dar și instabilitate atmosferică în toate zonele țării. De altfel, acest gen de manifestări urmând să continue cel puțin pe perioada săptămânii viitoare, când este posibil să înregistrăm și primul val de căldură din acest sezon”.
Florinela Georgescu a spus și cum va fi vremea în următoarele zile, în toată țara.
“Acum, la București, sunt 34 °, posibil în următoarele ore să mai crească puțin temperatura, iar pentru zilele viitoare, în general, maximele la nivelul țării se vor încadra între 28 și 35 °, valorile mai scăzute în jumătatea de nord a țării, unde vor fi și manifestările de instabilitate mai frecvente, iar în Muntenia, partea de est a Olteniei, Dobrogea continentală, Moldova de Sud sunt de așteptat și temperaturi de 36, poate chiar, izolat, și 37 °, începând de mâine, dar și pe parcursul săptămânii viitoare”.
Florinela Georgescu a fost întrebată dacă vom mai vedea astfel de fenomene violente, așa cum s-a întâmplat în această săptămână.
“Mai putem înregistra astfel de fenomene. Nu le-aș spune neapărat neobișnuite. Aș spune că au apărut, repet, ceva mai devreme decât în alți ani, pentru că s-au asociat cu această pătrundere de aer tropical ,care și ea a fost mai timpurie decât în alte veri”.