Străinii, îmbogățiți prin abuzurile lui Nicușor Constantinescu: Românii plătesc sute de milioane de euro

Publicat: 17 09. 2014, 10:43
Foto: economica.net

Abuzurile comise de fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, au băgat ilegal în buzunarele străinilor sute de milioane de euro, relatează Evenimentul Zilei.

Acesta este șicazul cehilor de la CEZ, care primesc prin intermediul parcului eolian din apropierea Constanței, sume exorbitante.

Compania cehă CEZ Group câștigă, în Dobrogea, sute de milioane de euro din certificatele verzi plătite de români pentru energia electrică produsă din exploatarea unui parc eolian construit ilegal.

Ilegalitatea a fost semnalată de ITC COnstanța

Acest scandal al construirii ilegale a parcului eolian este strâns legat de numele lui Nicușor Constantinescu.

Potrivit sentințelor judecătorești, acesta a emis autorizații de construcție ilegale, definitive și irevocabile, prin care a permis ridicareaparcului pe teritoriul comunei Cogealac.

Începând din 2007, în comuna constănțeană și în alte două comune învecinate (Fântânele și Grădina) a început dezvoltarea unui parc eolian de către spaniolii de la SC Eolica Dobrogea.

În afacere a intrat și firma CEZ, care s-a apucat să construiască pe baza unei autorizații de construcție emisă ilegal de Nicușor Constantinescu.

Documentul nu respecta prevederile Legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor în construcții.

Ilegalitatea a fost constatată și de către Inspectoratul de Stat în Construcții (ITC) Constanța, care a și solicitat în luna august 2010, „anularea autorizaţiei nr. 44 emisă pe 14 iulie 2010, prin care a autorizat executarea lucrărilor de construire a Parcului eolian Cogealac, putere instalată 195 MW”.

Constantinescu, cel împotriva căruia Curtea de Apel București a aprobat emiterea unui mandat de arestare internațional, nu a dat curs solicitării Inspectoratului de Stat în Construcții.

Mai mult ITC a fost demis.

La fel s-a întâmplat și în cazul autorizației de construcție pentru stația de transformare de 600 de MW, care face legătura între parcul de eoliene și rețeaua națională de distribuție a energiei electrice.

Fostul președinte al CJ Constanța a eliberat o autorizație de construcție (6/2008) care a fost declarată nelegală, definitiv și irevocabil, de Curtea de Apel București, deoarece s-a încălcat aceeași lege (50/1991), pentru că la dosarul autorizației nu exista avizul obligatoriu al primarului comunei Cogealac.