"Știu că ar fi fost cărți scrise în afara sistemului penitenciar, dar nu știu care a fost procedura": Florin Șchiopu, președintele FSANP, despre scandalul lucrărilor ştiinţifice scrise de deținuți (VIDEO)
Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a fost prezent printr-o intervenție telefonică la emisiunea România Acum de la B1 TV.
Legat de subiectul cărților științifice care sunt scrise de personalitățile care sunt încarcerate în pușcăriile din Romania, Florin Șchipu, a declarat că „procedura de verificare a cărților include și alte instituții care certifică dacă respectiva carte îndeplineste anumite condiții, criterii.Administratia nu certifica. Administratia primeste de la o respectivă comisie date care se comunica că întrunește respectivele criterii.”
#DIRECT_ONE_c5eg5x#
Legat de faptul că dacă alte persoane ar fi scris cărți pentru cei din penitenciare și aceștia și le-au însușit, Florin Șchiopu a declarat că nu cunoaște asemenea persoane, dar știe că metoda s-ar practica.
„Ce știu e că ar fi fost carti scrise din afara sistemului și care ar fi fost luate, dar asta nu o știu decât la nivelul la care știu și jurnaliștii. Nu stiu ca ei sa primeasca carti de genul. Nu știu procedura prin care se face acest lucru”, a completat acesta.
Acesta a vorbit și despre instituțiile sau persoanele care ar trebui sa sesizeze și să se facă o verificare pentru aceste cărți scrise în penitenciare.
„ Ministerul justiției are toate elementele prin care să o facă. Și Parlamentul are. Acum nu știu dacă chiar se și folosesc sau sunt doar la nivel informativ.
Dacă s-ar cunoaște că cineva a luat o carte a altcuiva și a transmis-o mai departe sub numele lui, s-ar fi luat decizii. Oricum, nu scriu toți. Ei s-au învârtit în alte cercuri, au avut altă educație, e posibil. Eu nu spun că ei au luat cărți deja scrise. Dacă cineva scrie o carte care aduce lucruri noi, și avantaje în societate, trebuie văzut acest lucru, trebuie verificat. Parlamentul e în măsură, Administrația Națională…”, a încheiat acesta intervenția telefonică.
Gigi Becali a vorbit și el despre persoanele publice care au scris cărți în detenție pentru a fi libere mai repede. Acesta a susținut că o carte devine lucrare științifică prin ștampilă pusă de editură și că nu se poate anula decizia prin care un deținut a scăpat de 30 de zile de închisoare pentru că a scris o carte. (Detalii AICI)