CORONAVIRUS | Știrile false despre tratarea virusului din China cresc de la o zi la alta: Vitamina C sau ceapa NU ajută cu nimic în lupta cu Covid-19

Publicat: 12 03. 2020, 10:25

Pandemia de coronavirus a creat panică la nivel mondial, peste 125.000 de persoane fiind contaminate, iar alte 4.500 stingându-se din viață.

În acest context, pe rețelele de socializare sunt viralizate așa zise remedii pentru tatarea virusului.

Mai precis, este speculat că vitamina C este folosită pentru tratarea contaminaților.

O asistentă sau medic autodeclarat face cunoscut faptul că în unele spitale milaneze folosesc cu succes vitamina C pentru tratarea pacienților cu coronavirus. Astfel, unele persoane recurg la ingerarea a 1-2 grame pe zi, chiar și în pastile, ca măsură preventivă.

Cu toate acestea, virologul Universității de Stat din Milano, Fabrizio Pregliasco a declarat că „este o veste falsă evident . Așa cum știm de ani buni , vitamina C are o funcție antioxidantă și este un adjuvant, poate ajuta, dar cu siguranță nu poate vindeca sau preveni coronavirusul„.

Totodată, Massimo Puoti, directorul Departamentului de Boli Infecțioasă a spitalului Niguarda din Milano, a precizat că ”un suc suplimentar de portocale nu face rău, decât dacă sunteți diabetici, deoarece, în general, vitamina C are un efect protector împotriva infecțiilor respiratorii, dar cea luată cu alimentația este suficientă. Luând-o ca supliment, dacă nu este prescris de medicul dumneavoastră, poate provoca un exces dăunător sănătății”.

Massimo Puoti a adăugat că o altă știre falsă „este că consumul de băuturi calde și clătiți gura cu apă caldă ajută la eliminarea virusului (…) Pentru a ucide virusul ar trebui să bea apă la temperatura de fierbere, ceea ce ar deteriora țesutul intern al gâtului și esofagului”.

”În cele din urmă, există cei care au sugerat să folosească extract de ceapă pentru a se proteja de virus, însă, în acest caz, singurul efect ar fi acela de a ajuta la menținerea distanței sociale pentru a evita contagiunea”, a concluzionat directorul Departamentului de Boli Infecțioasă a spitalului Niguarda din Milano, scrie ansa.it.