Stenograme în dosarul lui Hrebenciuc: Dosarele erau numite „plăcinte”, iar deputatul era numit „Spitalul”

Stenograme în dosarul lui Hrebenciuc: Dosarele erau numite „plăcinte”, iar deputatul era numit „Spitalul”

Evoluţie surpriză a Dosarului retrocedărilor ilegale. Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut parţial faptele de care e acuzat de către procurorii DNA Braşov. La polul opus, se află inculpatul Paltin Sturdza, care neagă orice implicare în dosar.

Ultimul referat al procurorilor scoate la iveală şi limbajul plin de coduri prin care inculpaţii din dosar comunicau. Când vorbeau despre Viorel Hrebenciuc foloseau termenul „Spitalul”, în timp ce dosarele erau numite „plăcinte”.

Aflat în arest încă din luna octombrie, Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut parţial faptele de care este acuzat privind retrocedarea ilegală, în favoarea lui Gheorghe Paltin Sturdza, a peste 43.000 de hectare de pădure. Cel mai probabil, fostul parlamentar speră că astfel va obţine o condamnare mai blândă.

Vinovat s-a declarat şi fiul său, Andrei, dar şi Ioan Adam sau Costin Bengescu. Nu la fel de cooperant cu autorităţile a fost însă celălalt inculpat din dosar, Paltin Sturdza, care nu a recunoscut săvârşirea vreunei infracţiuni.

Procurorii DNA au aflat şi că inculpaţii din dosarul retrocedărilor ilegale foloseau un limbaj codificat. Pentru Viorel Hrebenciuc, numele de cod era „spitalul”, la dosare se referau cu termenul de „plăcinte”, instanţele de judecată erau „clinici”, în timp ce aranjamentele judiciare erau numite „internări”.

STURDZA PALTIN: Nu mă interesează, că ”spitalul” nu face nimic. Nu mă interesează.
IOAN ADAM: Mă rog, lasă-i! E treaba mea, nu-i treaba ta!

Un alt exemplu în acest sens este o convorbire între soţii Adam în care judecătoarea Roxana Adam îi divulgă soţului interesat de aranjarea dosarului de retrocedare mai multe informaţii din instituţia la care lucrează.
 
ADAM ANCA-ROXANA: M-am trezit cu o ”plăcintă”.
ADAM IOAN: Vai de mine! No asta-i de pomină, păi ziceai că-i tocma vara.
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu are zi.
ADAM IOAN: Păi nu aia… păi asta era ideea că aşteaptă cu nerăbdare să vadă când se duce, când îl programează la spital, la operaţie. Era… era cu sufletu’ la gură. Poate găseşte domnu’ director ăsta, medicu’ ăsta, directoru’ ăsta, poate găseşte o soluţie să dea măcar mai repede un pic mă cu vreo săptămână, două dracului..
ADAM ANCA-ROXANA: Păi nu are cum, nu are cum pentru că în luna februarie nu se pot face ”internări”.

În timpul discutiilor telefonice, Viorel Hrebenciuc le-a povestit celorlalţi inculpaţi din dosar cum şi-a început cariera politică şi ce sfaturi i-a dat lui Adrian Năstase.

„HREBENCIUC: În 2002 îmi taie deal-ul şi dă credit altui coleg de-al meu din guvern. I-am zis, mă Adrian, nu sunt supărat deloc, dimpotrivă eu sunt bucuros că mi-ai luat o chestiune de pe creier, pentru că tu ai început să faci presiuni foarte mari, nu ştiu câţi bani vrei să faci tu, dar eu, dacă aş fi în locul tău, uite cum aş face: mi-aş lua un partener doi, oameni de afaceri mari şi foarte serioşi, cu care aş face nişte deal-uri, iar cu restu’ sunt cel mai curat om din lume, pentru că sunt prim ministrul acestei ţări”, au dezvăluit procurorii DNA care se pregătesc să finalizeze dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi să îl trimită în instanţă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)