Stenograme: DNA cere anularea deciziei magistraților în cazul Marianei Rarinca. Unul dintre judecători ar fi fost incompatibil (VIDEO)

Stenograme: DNA cere anularea deciziei magistraților în cazul Marianei Rarinca. Unul dintre judecători ar fi fost incompatibil (VIDEO)
Foto: B1 TV

DNA a contestat decizia instanţei de achitare a Marianei Rarinca, pe motiv că unul dintre judecători este incompatibil. În contestaţia în anulare făcută de procurorii anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, se arată că Risantea Găgescu, magistrat în completul ce a dat sentinţa, s-ar fi antepronunţat în cadrul procesului. Ea a pus în discuţie o cerere de schimbare a încadrării juridice din şantaj în hărţuire, fără a anunţa şi partea vătămată, adică pe Livia Stanciu, informează B1 TV.

Acesta este unul dintre motivele invocate de procurorii DNA prin care cer anularea achitării Marianei Rarinca. Schimbul de replici a avut loc în şedinţa CVSM din 2013, iar în urma testărilor, judecătoarea Risantea Găgescu a picat admiterea la Instanţa Supremă Procuroii DNA invocă acum faptul că decizia în dosarul în care preşedintele Înaltei Curţi, Livia Stanciu era parte vătămată, ar putea fi rezultat al acelui moment.

„Stanciu Livia: … Da, asta vă întrebam: ce înţelegeţi prin eroare judiciară dvs? Ca să înţeleg şi eu…
Găgescu Risantea: Mă scuzaţi, nu m-am referit la calea extraordinară de atac. Să văd că probele din dosar conduc spre achitare. Poate m-am exprimat eu greşit.
Stanciu Livia: Sau invers.
Găgescu Risantea: Sau invers – condamnările. Deci este singura… dar foarte rar, cred că sunt situaţiile foarte rare. Numai atunci aş face opinie separată…”.
În plus, în solicitarea DNA se mai arată că judecătoarea Găgescu s-ar fi antepronunţat, în sensul în care a pus în discuţie o cerere de schimbare a încadrării juridice din şantaj în hărţuire, fără a cere opinia părţii vătămate.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada august/septembrie 2013 – 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a ameninţat-o pe Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu darea în vileag a unor fapte imaginare, compromiţătoare pentru aceasta şi pentru soţul acesteia.

După 6 luni în care a fost cercetată în stare de arest, Mariana Rarinca a fost achitată. Cazul său a intrat şi în atenţia senatului. 4 senatori, printre care şi Călin Popescu Tăriceanu, au transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care au cerut demisiile şefelor de la ÎCCJ şi DNA.

Şeful statului i-a raspuns tot printr-o scrisoare preşedintelui Senatului în care a transmis că nu e de competenţa sa demiterea şefelor ÎCCJ şi DNA şi că demisia este un act de voinţă unilateral.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`