Fostul director al Televiziunii Române, Stelian Tănase, a oferit un inteviu pentru psnews.ro în care a făcut mai multe previziuni în legătură situația guvernului tehnocract și ce se va întampla după alegerile parlamentare. Scriitorul a insistat pe necesitatea instalării unui guvern politic în urma scrutinului.
„Domnul Dragnea n-a vrut să bage nicio moţiune de cenzură. Punct! A fost un balon de încercare sau o diversiune – a pus o temă pe toată media, dar a fost, pe de o parte, un mesaj pe care el l-a trimis radicalilor din propriul lui partid (ca să arate că se agită, că e categoric) şi, pe de altă parte, a vrut să arate pisica neagră Guvernului. Din punct de vedere electoral, a sperat că lumea va vedea că PSD-ul e împotriva Guvernului şi că Guvernul e susţinut de Klaus Iohannis şi de PNL. Avea nevoie de această poziţionare pentru campania electorală, pentru că vor merge, probabil, pe o critică a guvernului tehnocrat Cioloş, care este creaţia lui Iohannis" a precizat Stelian Tănase pentru psnews.ro.
"Nu ştiu câtă lume va înghiţi asta, pentru că Dragnea a susţinut foarte vehement în partid formula tehnocrată (şi ştiu chiar de la lideri ai partidului, care nu prea erau de acord, dar el a bătut cu pumnul în masă). Pe de altă parte, gândiţi-vă că PSD-ul are un vicepremier, dar PNL-ul n-are! Deci nu ştiu cine are mai mare influenţă în Guvern. El se va tăia ca maioneza în perioada următoare (cei cu simpatii spre liberali, cei cu simpatii spre PSD), dar Dîncu este categoric cu simpatii spre PSD şi un om foarte apropiat de Liviu Dragnea" a mai completat acesta.
"Liviu Dragnea n-a avut de gând nicio clipă să depună moţiune de cenzură. Calculul pe hârtie arată că nu putea să facă să treacă moţiunea. Or, dacă el ar fi fost înfrânt la moţiunea de cenzură, avea o problemă uriaşă în campania electorală. Uriaşă! Putea să strângă semnăturile, dar nu s-o voteze. Iar asta pentru Dragnea acum, înainte de alegeri, ar fi fost mortal. Aşa că a ştiut bine ce face" a mai dezvăluit scriitorul.
Stelian Tănase a vorbit și despre posibile nume care să ocupe scaunul de șef al executivului după alegerile parlamentare de la finalul anului.
„Ştiu că Vasile Dîncu se ambiţionează să fie prim-ministru – ştiu şi prietenii lui că este pe cai mari. Poate o să fie – de fapt, lupta electorală va avea un rezultat foarte strâns între PSD şi PNL, pentru că votul diferă faţă de locale: una a fost Bucureştiul şi provincia şi alta va fi votul acum, care e un vot pe listă şi un vot simbolic, politic. Trebuie să ne aşteptăm la o reacţie a electoratului de dreapta la PSD. PSD nu poate să facă o majoritate; are nevoie de aliaţi. Din cauza asta, ALDE este atât de preţios. Dar problema acestor alegeri este cine pune primul-ministru. Deci va fi un echilibru foarte strâns în Parlament, dar cine va avea primul-ministru va fi decisiv. Şi Dîncu e unul dintre cei care visează să fie prim-ministru” a declarat fostul director TVR.
„N-aş vrea să fac eu nominalizări. Am spus de Dîncu, pentru că el deja s-a pronunţat în anturajul lui. La PNL, contactele mele sunt mult mai slabe ca să pot să vă spun cine se ambiţionează. Bănuiesc că toţi de pe la vârf visează asta, dar vă spun sincer: eu nu cred în momentul ăsta că PNL-ul, la vârf, are un candidat serios de prim-ministru (cu experienţă, cu valoare, cu capacitate să adune partidul, să creeze o direcţie puternică). Această fuziune ratată PNL-PDL, faptul că n-au rezolvat-o în atât de mult timp, că n-au ţinut un Congres îi afectează foarte mult, aşa încât nu au un candidat strong. De-aia şi vorbesc de terţi (de Cioloş, de mai ştiu eu cine): pentru că nu au candidaţii lor" a precizat Tănase în legătura cu posibile nume din PNL care să fie avansate pentru funcția de premier.
Stelian Tănase a apreciat felul în care s-a descurcat guvernul condus de Dacian Cioloș, mai ales în situația creată cu moartea reginei Ana, dar a clarificat că el preferă un guvern politic fie PSD sau PNL.
"Personal, eu am o apreciere pentru Cioloş, mai ales acum, după funeraliile Reginei Ana – mi s-a părut că Guvernul şi administraţia din subordine s-au comportat foarte bine: au făcut faţă profesionist unei situaţii complicate. În alte situaţii, Ministerul de Interne a ratat: vă amintiţi moartea lui Coposu (în 1995 – n.r.) sau venirea Regelui Mihai în ’92, când (MAI – n.r.) a fost pur şi simplu depăşit. Acum, s-a purtat decent, profesionist, a făcut faţă la toate problemele, a fost linişte. Ce cred eu este că e şi meritul lui Cioloş, care a transmis Ministerului de Interne să-şi facă treaba, să nu fie luaţi pe nepregătite. Deci Cioloş este un candidat, pentru că este prim-ministru şi poate fi în continuare. Dar eu prefer un lider politic, eu doresc un guvern politic; nu mai e cazul să avem un guvern tehnocrat – nu se mai justifică. Ş-aşa, ăsta a durat prea mult: este adesea depăşit, pare indiferent… Ăştia deja se uită pe ceas, când dracu’ pleacă mai repede la Bruxelles, că s-au plictisit (n-au performat). Dar Cioloş e singurul cap mai răsărit de acolo care ar putea să rămână premier" a declarat scriitorul.
"Însă eu nu îmi doresc acest lucru, ci un premier politic, care să aibă forţă în partidul lui şi care să facă politică – să nu ne facă zig-zagul ăsta aşa-zis tehnocrat (că nici nu ştiu ce direcţie au ăştia). Deci prefer un premier politic (că e de la PNL, că e de la PSD): să fie unul din şefii partidului, capabil să ţină partidul sub ascultare, capabil să facă grupurile parlamentare să voteze partidul partidului, programul Guvernului; nu o armată de strânsură care nu-s în stare de nimic. E foarte important să avem un guvern politic!” a încheiat Stelian Tănase.