Stelian Ion, ministrul USR-PLUS al Justiției, a catalogat drept „bizară” decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de vineri, care a respins cererea de apărare a independenţei autorităţii judecătoreşti faţă de afirmaţiile făcute de Liviu Dragnea și avocata sa, la ieșirea acestuia din penitenciar. Potrivit celor doi, condamnarea lui Dragnea a fost una politică, întrucât „trăim într-o dictatură”.
Ion a susținut că independența autorității judecătorești a fost „ținta atacurilor dezlănțuite ale unui condamnat definitiv”, or CSM ar fi trebui să aibă o reacție tocmai pentru că rolul său este de a garanta independența justiției.
„Votul meu de astăzi din CSM a fost pentru apărarea independenţei justiției în urma acuzațiilor fostului lider PSD, Liviu Dragnea, condamnat definitiv, care a executat o parte din pedeapsă în penitenciar și care se consideră „deținut politic”.
Din păcate, majoritatea din CSM nu a dorit să suplimenteze ordinea de zi cu solicitarea de apărare a independenței autorității judecătorești atunci când este ținta atacurilor dezlănțuite ale unui condamnat definitiv”, a scris Stelian Ion, pe Facebook.
Ion a catalogat decizia CSM ca fiind una bizară pentru că îi lasă pe judecători singuri în fața unor acuzații grave, deși rolul Consiliului este tocmai acela de a fi garantul independenței Justiției.
Ministru USR-PLUS al Justiției a ținut să precizeze, în acest context, că va apăra mereu magistrații când sunt atacați și supuși presiunilor.
„O decizie bizară, în contradicție cu menirea CSM de garant al independenței justiției și care îi lasă pe judecători singuri în fața unor acuzații grave.
Voi apăra întotdeauna judecătorii și procurorii atunci când sunt atacați și supuși presiunilor cu scopul de a-i intimida de către politicieni anchetați penal, aflați în faza de judecată sau condamnați definitiv”, a mai scris Stelian Ion, pe Facebook.
Amintim că solicitarea a fost respinsă în plenul CSM. Au fost 8 voturi ”pentru”, dintre care patru publice – al judecătorilor Andrea Chiş şi Mihai Andrei Balan şi al procurorilor Tatiana Toader şi Cristian Mihai Ban. 7 voturi au fost ”împotrivă” şi unul nul.
Surse judiciare au declarat pentru Adevărul că voturile împotrivă au fost din partea „Grupării Savonea”, compusă din: jud. Lia Savonea, jud.Simona Marcu, jud. Mariana Ghena, jud. Evelina Oprina jud. Margareta Ţînţ Victor Alistar (societatea civilă) Romeu Chelariu (societatea civilă). Nu este clar cui a aparţinut votul nul – şefei ICCJ, Corina Corbu, sau şefului CSM, Bogdan Mateescu. De la şedinţa CSM au lipsit George Solomon, Gabriela Baltag şi Codruţ Olaru.