Stelian Ion, ministrul USR PLUS de la Ministerul Justiției, a declarat în cursul zilei de marți, 11 mai, că eliminarea pensillor speciale pentru judecători și procurori nu este posibilă.
„Sunt discuţii care se derulează. Vor fi prezenţi la aceste discuţii de astăzi şi reprezentanţii sistemului judiciar, preşedintele CSM, doamna preşedintă a Înaltei Curţi şi doamna procuror general şi vom discuta şi astăzi, poate şi în altă zi despre problema pensiilor, dar nu în ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru că nu este posibil.
Ştim foarte bine, au fost încercări de-a lungul timpului, am tras semnale de alarmă de-a lungul timpului să nu se creeze această iluzie în spaţiul public şi să nu se hrănească acest discurs că aceste pensii pot fi eliminate în totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constituţie şi de deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat Ion.
Drepturile magistraților sunt stabilite în Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu modificările ulterioare. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, în România există peste 4.200 depersoane care beneficiază de pensii în baza acestei legi, cu o pensie medie lunară de 19.905 lei.
Lunar, pentru pensiile magistraților sunt alocate aproape 84 de milioane de lei, iar anual, un miliard de lei. Dacă s-ar aplica principiul contributivității, pensia medie a unui fost magistrat ar fi de aproximativ3.700 lei.
Foștii magistrați sunt singurii pensionari plătiți prin Casa Națională de Pensii Publice în cazul cărora partea de pensie suportată de la bugetul de stat este mai mare decât partea plătită din bugetul asigurărilor sociale, potrivit contribuției.
Un fost procuror sau judecător se poate pensiona după 25 de ani de activitate.