Ștefan Pălărie (USR), despre dosarul vaccinurilor: Ca să putem vorbi despre fapte de corupție sau nu, ar trebui să lămurim cadrul juridic. Discuția e un pic complicată și vrem s-o lămurim cât se poate de repede (VIDEO)

Ștefan Pălărie (USR), despre dosarul vaccinurilor: Ca să putem vorbi despre fapte de corupție sau nu, ar trebui să lămurim cadrul juridic. Discuția e un pic complicată și vrem s-o lămurim cât se poate de repede (VIDEO)
Senatorul USR Ştefan Pălărie. Sursa foto: Ştefan Pălărie / Facebook

Senatorul USR, Ștefan Pălărie, a fost prezent în emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat, unde a vorbit despre dosarul vaccinurilor din timpul pandemiei.

„Ca să lămurim dacă e vorba despre corupție sau nu, în primul și în primul rând, ar trebui să facem informația publică și transparentă. Eu mă bucur, și personal, dar știu că în partid au fost exact aceste conversații, că există o bucurie că în sfârșit discutăm despre niște lucruri.

Dacă vă uitați puțin cu atenție în spațiul public și online, o să vedeți că încă din anul 2021, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus foarte clar, ‘Haideți să lămurim, haideți să lămurim ce s-a întâmplat. Haideți să desecretizăm, de exemplu, stenograma faimoasei ședințe de guvern’, care în porțiunea sa secretă, a avut niște conversații despre campania de vaccinare. În această ședință, noi spunem, alții ca să ne creadă, ar trebui să vadă niște informații care sunt devenite oficial publice din partea guvernului. Noi spunem că atunci s-a discutat nu doar de absolut scandaloasa schemă de deschidere și de etapizare a centrelor de vaccinare, cu faimoșii speciali.

Brusc, în logica partidelor vechi, inclusiv a PNL-ului, prioritățile nu erau cele ale persoanelor vulnerabile, în sensul în care cei care lucrau în spitale, inclusiv în secțiile de Covid, nu erau persoanele vârstnice, nu erau persoanele cu comorbidități, ci mai degrabă o întrecere întreagă sportivă sau nesportivă, între care minister să își considere mai repede că proprii angajați și familiile propriilor angajați sunt mai speciali.

În egală măsură, ca să putem vorbi despre fapte de corupție sau nu, ar trebui să mai lămurim cadrul juridic, pentru că acum, inclusiv pentru mine, mi se pare un pic amuzant. Am încercat să mă uit puțin pe niște pagini, din acest raport al rechizitorilor dat de procurori. În esență, ce spun ei, ei vin și judecă un fel de episod al VIII-lea dintr-un proces la mijloc și încearcă să lămurească un proces care a început mult mai devreme, cu mult mai multe episoade. Mai precis când spun asta, mă refer la contractul cadru de achiziție a acestor vaccinuri, cu toți și cu structura de furnizori, care nu a fost un contract național. A fost un contract european, a fost un memorandum acolo și în cadrul contractului erau niște clauze pe care acest contract au fost semnate și acceptate de către reprezentanții fiecărui stat membru în parte. Aici trebuie să vorbim cu domnul Klaus Werner Iohannis, pentru că dumnealui a reprezentat România, cel puțin în relația cu Comisia Europeană. Iar acum discuția, de ce spunem noi că mai degrabă se simte asta ca un atac politic?

Pe de o parte, datorită momentului în care se petrece această situație, avem un deja vu inclusiv cu acuzațiile asupra domnului Dan Barna, tot în campania electorală, a fost acuzat, după care trei-patru ani mai târziu se renunță la orice acuzație. Avem un tipar de acțiune, din cauza acestor elemente, încă o dată, nu ne ascundem să se facă lumină, să se lămurească aspectele, dar ideea că DNA-ul ajunge să discute doar trunchiat, în perioada ianuarie-mai 2021, fără să ia absolut deloc în discuție existența unui contract cadru de achiziție, pe care nu l-a hotărât nici USR-ul, și pe care nu l-au hotărât nici miniștrii Sănătății, că nu aveau căderea să o facă, ci făceau parte dintr-un contract cadru larg. Atunci discuția e un pic complicată și vrem să o lămurim cât se poate de repede”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)