Ștefan Dascălu: Studiile de până acum arată că Omicron cauzează de două ori mai puține cazuri severe decât Delta, dar infectează de 5-6 ori mai mult. Ne putem aștepta la un număr mai mare de decese (VIDEO)

Ștefan Dascălu: Studiile de până acum arată că Omicron cauzează de două ori mai puține cazuri severe decât Delta, dar infectează de 5-6 ori mai mult. Ne putem aștepta la un număr mai mare de decese (VIDEO)
Un bărbat, în vârstă de 68 de ani, a ajuns la Terapie Intnsivă după ce a fost confirmat cu botulism. Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Kirill Braga

Deși ultimele studii au indicat că varianta Omicron este asociată cu o rată de spitalizare mai scăzută decât Delta, încă mai trebuie făcute analize și, mai mult decât atât, chiar și aceste cercetări arată că este de până la cinci sau șase ori mai infecțioasă, ceea ce înseamnă că în același interval de timp am putea avea mai mulți pacienți în ATI și un număr mai mare de decese, a explicat Ștefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, joi seară, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Pe teritoriul României au fost confirmate, joi, încă nouă cazuri de infectare cu noua tulpină virală, astfel că bilanțul național a urcat oficial la 25.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce a spus Ștefan Dascălu, cercetător la Oxford, despre varianta Omicron a SARS-CoV-2

„Încă mai trebuie să facem analizele de rigoare pe cazuistica specifică și a pacienților, dar și la datele epidemiologice. Totuși, au apărut aceste studii care indică faptul că rata de spitalizare este mai scăzută la varianta Omicron. În schimb, și aici este problema și îngrijorarea noastră, dacă stăm pur și simplu să ne gândim, este de două ori mai puțin probabil să facem forme severe și să ajungem la spital cu această nouă tulpină, dar datele epidemiologice arată că este de până la cinci sau șase ori mai infecțios. Asta ce înseamnă – că dacă ne uităm la nivel de populație, el într-adevăr cauzează de două ori mai puține cazuri severe decât varianta Delta, dar infectează de cinci-șase ori mai mult, deci practic noi în același interval de timp ne putem aștepta la un număr mai mare de pacienți internați la Terapie Intensivă și de decese, or aceasta este principala îngrijorare”, a explicat specialistul.

Imunitatea postvaccinală rămâne la un nivel „pertinent” și în cazul variantei Omicron.

„Încă o dată, datele noastre arată că imunitatea postinfecțioasă și postvaccinală este mult scăzută în fața acestei noi tulpini, cu două doze de vaccin, chiar cu trei doze de vaccin, deși rămâne totuși un nivel de imunitate pertinentă împotriva acestei tulpini”, a mai spus Ștefan Dascălu.

El a explicat că, deși noua variantă virală este mai puțin agresivă, ea ar putea face ravagii similare valului precedent, „dacă nu chiar mai mari dacă nu avem grijă”.

„Atenție, și această severitate mai scăzută trebuie luată cu o doză mare sare. Noi acum, v-am spus, mai trebuie să facem studii pe cazuistica de pacienți și până la urmă studiile imunologice și epidemiologice la nivel de populație”, a adăugat Ștefan Dascălu.

Întrebat ce categorie de populație este mai vulnerabilă în fața variantei Omicron, el a explicat: „Nu ar ataca, să spunem, o categorie de vârstă anume. Cu siguranță, persoanele care au mobilitate crescută, și anume tinerii, au o predispoziție mai mare de a contracta infecția, dar ne gândim iarăși că persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele vârstnice, persoanele cu comorbidități, dar poate cauza și această tulpină o cazuistică severă și în rândul populației tinere și, de altfel, sănătoase, fără alte comorbidități cunoscute”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`