Steagurile Salvamar arborate pe plajă. De ce trebuie să țină cont turiștii de pe litoral: „Te bagă ca într-o maşină de spălat şi aşa se produce înecul“

Steagurile Salvamar arborate pe plajă. De ce trebuie să țină cont turiștii de pe litoral: Te bagă ca într-o maşină de spălat şi aşa se produce înecul“
Foto: Pixabay

În fiecare an în perioada sezonului estival  salvamarii sunt nevoiți să fie mereu cu ochii în patru atunci când vine vorba de turiștii care nu ascultă sfaturile lor și își pun viața în pericol.

Salvamarii atrag mereu atenția că atunci când vrem să intrăm în apă, trebuie neapărat să ţinem cont de steagurile arborate în punctele de salvamar.

Steagurile Salvamar arborate pe plajă

Persoanele aflate în vacanță pe litoral care nu ascultă de indicațiile salvamarilor, sau mai mult, nu sunt atenți la steagul arborat, își pun de cele mai multe ori viața în pericol. Din cauza valurilor mari, unii dintre ei ajungând astfel la spital, sau alții își pierd viața după o astfel de aventurare.

„Lumea intră, deşi este arborat steagul roşu. Cu toţii spun că au plătit să vină la mare şi trebuie să intre în apă, până în momentul în care sunt prinşi de curenţi. Chiar şi atunci, oricine altcineva este de vină, dar nu ei“, spune Gheorghe Vătămănescu, şeful salvamarilor din Eforie.

„Acestea sunt sigure în piscine şi pe lacuri, dar nu la Marea Neagră, unde sunt curenţi foarte puternici şi valuri foarte rapide“, arată el.

Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Constanţa şi Mamaia spune despre modul  în care trebuie  acţionăm când suntem prinşi în curent  că „Ne lăsăm în voia lui, aşteptăm să slăbească în intensitate, apoi ieşim pe lateral şi cerem ajutor, dând din mâini. Cine se împotriveşte înghite apă, apare tusea şi intră în panică. Nu apuci să îţi revii pentru că vine alt val. Te bagă ca într-o maşină de spălat şi aşa se produce înecul“, conform Adevarul.ro.

Ce trebuie să știe turiștii despre steagul Salvamar

  •  STEAGUL ROŞU CU GALBEN înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari.
  •   STEAGUL ROŞU – scăldatul este interzis
  •  STEAGUL GALBEN – înotul nu este recomandat decât profesioniştilor
  • STEAGUL ALB/NEGRU (în carouri) – înotul este interzis, în zonă e permis doar accesul ambarcaţiunilor
  • Când nu este niciun steag de avertizare sau este doar STEAGUL ALB (opţional) este liber accesul la intrarea în mare
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)