Statul face afaceri pe spatele bolnavilor: Compania Unifarm intenționează să vândă medicamente oncologice pe piața externă
În loc să ajute bolnavii de cancer din Romania, statul intenționează să dezvolte afaceri cu medicamente oncologice. Unifarm este suspectat de mai multe persoanele din piaţa farmaceutică că ar încerca să facă export paralel cu o parte dintre medicamentele destinate bolnavilor de cancer.
Totul ar putea fi posibil cu ajutorul relaţiilor strânse care ar exista între secretarul general al Ministerului Sănătăţii, George Diga, şi noul director al Unifarm, Adrian Ionel. Cei doi oficiali neagă însă acuzaţiile, spun că nu au alte legături decât cele de serviciu şi că nu intenţionează să facă afaceri cu medicamentele oncologice.
Pe fondul lipsei unor produse oncologice de pe piaţă, compania Unifarm, controlată de stat, prin ministerul Sănătăţii intenţionează să achiziţioneze în regim de urgenţă mai multe medicamente citostatice care lipsesc în acest moment din România. Asta susţin surse din Ministerul Sănătăţii, potrivit cărora doar o parte dintre aceste citostatice ar urma să ajungă la spitale, iar restul ar urma să fie vândute pe piaţa externă prin export paralel.
Potrivit surselor citate această operaţiune ar urma să fie derulată prin intermediul mai multor distribuitori, printre care Medac, un vechi colaborator al companei de stat
Reprezentanţii ministerului Sănătăţii suspectaţi că sunt implicaţi în afacere, neagă acuzaţiile.
Surse din ministerul Sănătăţii afirmă că exportul paralel este pus la cale chiar de secretarul general al instituţiei, George Diga şi de directorul Unifarm, Adrian Ionel, care ar avea avea o strânsă legătură între ei, cât şi cu distribuitorii de medicamente care operează pe piaţa românească.
Întrebat despre relaţiile de afaceri cu distribuitorii prin care ar urma să se facă exportul paralel, directorul companiei Unifarm şi-a schimbat brusc opinia.
De cealaltă parte secretarul general al Miinisterului Sănătăţii, George Diga susţine că nu are nici o legătură de afaceri cu managerul Unifarm, Adrian Ionel.
Surse din domeniul farmaceutic susţin că afacerea ar urma să fie pusă pe picioare cu banii primiţi împrumut de Unifarm din Trezoreria statului cu care ar trebui să se achiziţioneze mai multe medicamente oncologice decât până acum.
Împrumutul a fost acordat la finalul lunii ianuarie printr-o ordonanţă de guvern, semnată de primul ministru Victor Ponta. Soluţia financiară ar fi venit din chiar din partea lui George Diga, prezent la o întâlnire care a avut loc la Palatul Victoria pe tema crizei citostostaticilor.
Modul în care au fost acordat împrumutul ridică însă mari semne de întrebare în privinţa legalităţii, în condiţiile în care acesta ar putea fi considerat ajutor de stat. Acest lucru a fost recunoscut chiar şi de premierul Victor Ponta.
”Este şi birocraţie, sunt şi legi complicate, avem şi reglementări europene pentru că altfel era ajutor de stat. Unifarm este o societate comercială şi nu ai voie să dai bani din buget pentru societăţi comerciale, nu îi dă voie legislaţia europeană. Acum vom da un împrumut din Trezorerie, iar banii vor fi returnaţi în momentul în care Ministerul Sănătăţii măreşte capitalul UNIFARM. E o procedură”, a spus Victor Ponta.
Potrivit legislaţiei europene acest împrumut ar putea intra în conflict cu legislaţia europeană şi ar putea conduce la declanşarea unei proceduri de infrigement împotriva României.
http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf