Reprezentanţii NASA au anunțat că Staţia Spaţială Internaţională a trebuit să execute o manevră pentru a evita o posibilă coliziune cu un deşeu orbital.
Resturile ce se aflau pe traiectoria ISS proveneau de la o fostă rachetă japoneză.
Evenimentul de marți a reprezentat cea de-a treia manevră de evitare realizată în 2020 de către ISS. Obiectul ce plutea în cosmos era un deşeu provenit de la o treaptă a unei rachete japoneze lansate în 2018, care s-a dezintegrat în 77 de fragmente în februarie 2019.
Deșeul spaţial ar fi trecut la o distanţă de 1,39 kilometri în raport cu ISS, potrivit NASA, iar specialiştii au decis mutarea staţiei pe o orbită mai înaltă, ca măsură de precauţie.
Concret, o capsulă rusească de tip cargo, conectată la ISS, a împins staţia la o altitudine mai mare cu ajutorul propulsoarelor, timp de două minute şi jumătate, întreaga operaţiune fiind dirijată în regim de colaborare de specialiştii aflaţi în sălile de control ale agenţiilor spaţiale americană şi rusă.
Membrii echipajului staţiei, doi ruşi şi un american, au trebuit să se refugieze temporar în segmentul rusesc al ISS, pentru a putea evacua avanpostul orbital la bordul unei capsule Soyuz în caz de pericol. Din fericire, această operațiune nu a fost necesară.
Potrivit site-ului Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), ISS se afla la o altitudine de 421 de kilometri înaintea manevrei, ajungând la altitudinea de 435 de kilometri la finalul acesteia.
ISS se deplasează pe orbită cu aproximativ 27.500 de kilometri pe oră. La această viteză, chiar şi un obiect de mici dimensiuni poate avaria grav sau chiar distruge anumite sisteme, sau un întreg panou solar.
Poluarea spațiului din jurul Terrei a crescut, fiind alimentată în mare parte de deşeuri provenite de la foste rachete sau de la sateliţi lansaţi în ultimele şase decenii şi de miile de fragmente create de coliziuni accidentale.
Până acum, Staţia Spațială Internațională a trebuit să efectueze 25 de astfel de manevre de evitare, între 1999 şi 2018, potrivit NASA.
„Staţia Spaţială Internaţională a efectuat trei manevre în 2020 pentru a evita deşeuri. În ultimele două săptămâni, au existat trei conjuncturi potenţiale de mare risc. Situaţia deşeurilor spaţiale se agravează!”, a scris pe Twitter administratorul general al NASA, Jim Bridenstine.