Stația de metrou din București unde călătorii calcă pe fosile vechi de milioane de ani / Profesorii Universității din București au confirmat

Publicat: 31 10. 2023, 19:18
Sursa foto: Shutterstock

O stație de metrou din București păstrează fosile rare, vechi de peste 65 de milioane de ani, încastrate în pavajul său. Aceste fosile reprezintă un ecosistem mesozoic și au fost descoperite în timpul construcției stației în anii ’70. Ele au devenit un punct major de interes pentru arheologi și iubitorii de istorie, iar conservarea lor este excepțională, relatează Realitatea.net.

Stați de metrou Politehnica, un adevărat muzeu

În ciuda faptului că mulți bucureșteni folosesc zilnic metroul, puțini dintre ei știu că există o stație unică în lume. În stația „Politehnica”, călătorii trec peste o podea care a fost incastrată cu fosile vechi de sute de milioane de ani. Acestea au fost descoperite încă din anii ‘70, în timpul construcției stației, și sunt acum un punct de interes major pentru arheologi și iubitorii de istorie.

Aceste fosile nu doar că au o importanță științifică semnificativă, ci oferă și o experiență educațională pentru călători.  Ecosistemul mesozoic conservat în pavajul stației „Politehnica” este un memento al faptului că speciile pot avea evoluții extraordinare, dar pot dispărea rapid din cauze geologice. Această stație de metrou oferă un tâlc aparte despre istoria și destinul speciilor și poate servi drept memento pentru specia umană.

„Interesant este că în stația de metrou de la Politehnica, rudiștii pot fi văzuți în toate secțiunile, în toate planurile. Tot la Politehnica mai găsim și gastropode, corali, stromatolite și alge roșii”. (…) Noi, ca specie, avem o istorie de numai aproximativ 300 de mii de ani, numărând spre 10.000 de generații. În comparație cu rudiștii, suntem un grup cu o istorie extrem de scurtă. Totuși, rudiștii au dispărut aproape instantaneu în timp geologic, din cauza extincției de la sfârșitul Cretacicului, acum 65 de milioane de ani, când Chicxulub a lovit planeta noastră.

Așadar, cum este cazul rudiștilor, poți avea o evoluție extraordinară și un succes biologic fantastic, dar să dispari instantaneu. Acesta este tâlcul stației, că Homo sapiens ar putea dispărea la fel de repede ca rudiștii, deși suntem o specie mult mai tânără, cu o istorie incomparabil mai scurtă. Stația este un memento mori pentru noi”, a spus Mihai Popa, Profesor în cadrul Departamentului de Geologie al Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, pentru InfoUB.