Statele membre UE, îndemnate să nu impună restricții la frontierele interne / „Coronavirusul este prezent în întreaga Europă şi nu îl vom aduce sub control prin restricţii la frontiere, ci prin colaborare”
Vera Jourova, Vicepreşedintele Comisiei Europene, a recomandat statele membre UE să nu instituie restricții de călătorie anti-COVID la frontierele interne ale blocului comunitar, scrie Die Welt.
Statele membre UE, îndemnate să nu impună restricții la frontierele interne
„Sigur că unele restricţii sunt necesare, dar un lucru este clar: coronavirusul este prezent în întreaga Europă şi nu îl vom aduce sub control prin restricţii la frontiere, ci prin colaborare”, a declarat vicepreşedintele al Comisiei Europene responsabil de Valori şi Transparenţă.
Jourova insistă că este necesar ca statele membre UE să aibă o abordare unitară.
„Noi am propus să fie coordonate măsurile privind călătoriile din zonele de risc epidemic, pentru a evita apariţia unor norme diferite în materie de teste medicale Covid-19 şi carantină”, a insistat Vicepreședintele CE, amintind că, luna trecută, Comisia Europeană a făcut o serie de recomandări privind călătoriile în spaţiul Uniunii Europene în contextul pandemiei.
Statele UE își vor coordona restricțiile anti-COVID
Vineri, statele UE au decis să-şi coordoneze restricţiile anti-COVID, în timp ce numărul cazurilor de infectare creşte accelerat în Europa.
Astfel, statele membre au aprobat o recomandare pentru o mai bună coordonare, ce urmează să fie adoptată formal marţi în Consiliul UE de miniştrii al statelor membre.
În urma recomandării, o ţară care va dori să instituie măsuri restrictive faţă de călătorii veniţi dinspre sau care se deplasează către o zonă considerată de risc va trebui să informeze statul respectiv, în măsura posibilului cu 48 de ore înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. Populaţia va trebui de asemenea să fie informată, cu 24 de ore înaintea instituirii restricţiei.
Mai mult, pentru evaluarea situaţiei dintr-o anumită zonă, vor fi luaţi în calcul trei indicatori: numărul noilor cazuri de infectare la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele 14 zile la nivel regional, procentul testelor de COVID-19 pozitive din totalul testelor efectuate în ultima săptămână şi numărul testelor la 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) va publica săptămânal o hartă a situaţiei epidemiologice a ansamblului ţărilor UE, pe regiuni. Fiecare culoare va ilustra nivelul de risc pe patru nivele: verde, portocaliu, roşu şi gri.
Totodată, recomandarea prevede castatele membre ale UE să nu refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor veniţi dintr-un alt stat membru.
Cetățenii veniţi însă dintr-o zonă portocalie, roşie sau gri li se vor putea impune carantina sau un test obligatoriu.
100.000 de cazuri zilnice de coronavirus în Europa
Joi, Europa a depășit 100.000 de cazuri zilnice de COVID-19, pentru prima dată de la debutul pandemiei, scrie Reuters.
În prezent, Europa a înregistrat peste 16% din totalul cazurilor și aproape 22% din decesele mondiale de coronavirus.
Joi, când cazurile raportate zilnic au depășit valoarea de 100.000 de cazuri zilnice, Europa de Est a fost cea mai afectată regiune, cu peste 33.600 de cazuri raportate. Dintre cele 10 țări din regiune, inclusiv Ucraina, Rusia și Republica Cehă, opt au înregistrat creșteri record în cazuri în ultima săptămână.
Și Europa de Vest, reprezentată de Franța, s-a înregistrat un nou record negativ, peste 20.000 de infectări în 24 de ore.