Statele din Europa Centrală și de Est, noua zonă sensibilă în criza COVID-19. România, înconjurată de țări care raportează o explozie a infectărilor cu coronavirus / Riscul blocării granițelor pare iminent

Statele din Europa Centrală și de Est, noua zonă sensibilă în criza COVID-19. România, înconjurată de țări care raportează o explozie a infectărilor cu coronavirus / Riscul blocării granițelor pare iminent
Sursa foto: Pixabay

În primele luni de la debutul pandemiei de coronavirus, guvernele statelor din Europa Centrală și de Est au fost prezentate drept campioni în depășirea crizei sanitare provocată de COVID-19, datorită măsurilor restrictive luate la timp, comparativ cu țări occidentale precum Italia, Spania sau Marea Britanie. Cu toate acestea, la câteva săptămâni după ridicarea restricțiilor, România și țările vecine par să devină noua zonă vulnerabilă în Europa, cu rate zilnice uriașe de infecție. Această evoluție are loc într-un moment critic pentru economie având în vedere debutul sezonului estival, iar perspectiva reintroducerii unor restricții de călătorie pentru cetățenii străini pune la grea încercare revenirea turismului.

România, înconjurată de state care raportează creșteri ale ratelorde infectare cu COVID-19

România a devenit treptat o zonă de risc pentru statele europene, după ce trendul descendent inițial al pandemiei a fost inversat iar bilanțul zilnic al cazurilor de coronavirus a atins două recorduri consecutive: 555 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, raportate miercuri, respectiv, 614 cazuri raportate joi. Și în cazul statelor vecine situația pare a se înrăutăți după relaxarea restricțiilor, țara noastră fiind înconjurată practic de țări care raportează creșteri de la o zi la alta a cazurilor de coronavirus.

O situație critică este cea din Serbia, unde autoritățile au declarat în urmă cu o săptămână stare de urgență la Belgrad după izbucnirea unor noi focare de coronavirus. Nu mai puțin de 360 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate atunci, fapt ce a determinat autoritățile sârbe să impună noi restricții care au declanșat proteste violente. Ultimul bilanț însă nu este deloc încurajator. Pe data de 8 iulie autoritățile au raportat 357 de cazuri noi de infectare apărute în ultimele 24 de ore, cifră care se apropie de recordul înregistrat în luna aprilie când au fost confirmate într-o singură zi 445 de cazuri de coronavirus.

În acest context, Olanda a reintrodus, miercuri, interdicţia de intrare pentru călătorii veniţi din Serbia şi Muntenegru, la o săptămână după ce luase măsura deschiderii granițelor pentru aceștia, autorităţile olandeze justificând măsura prin creşterea rapidă a numărului de cazuri de COVID-19 în cele două state. Totodată, Grecia a decis la rândul ei închiderea frontierei pentru cetăţenii din Serbia începând cu 6 iulie până pe 15 iulie, autoritățile de la Atena invocând o creştere alarmantă a cazurilor de coronavirus.

Și vecinii bulgari au înregistrat joi un nou record al cazurilor de coronavirus. Autoritățile de la Sofia au raportat 240 de cazuri noi de COVID-19 cel mai mare număr atins în ultimele 24 de ore de la debutul pandemiei de coronavirus. Pe fondul acestei evoluții, guvernul bulgar a anunțat reintroducerea restricțiilor. Astfel, cluburile de noapte și discotecile din spațiile închise nu mai vor funcționa, evenimentele sportive nu se vor mai desfășura cu spectatori, iar adunările publice vor fi limitate la 30 de persoane.

În Republica Moldova pandemia de coronavirus pare că a scăpat de sub control, de la debutul crizei, vecinii de peste Prut neavând niciun moment în care criza COVID-19 să dea semnele unei evoluții descendente. Astfel ultimul bilanț anunțat de autoritățile de la Chișnău indică 330 de cazuri noi de coronavirus. Cu aceeași situație gravă se confruntă și Ucraina, unde bilanțul zilnic al cazurilor de coronavirus a crescut în mod constant.

Ce au în comun România, Bulgaria și Serbia, state care inițial au reușit să mențină sub control criza sanitară provocată de COVID-19? Evoluția pandemiei a fost inversată iar numărul focarelor a crescut treptat după ce guvernele au renunțat la o parte din restricții, în special la cele care țineau blocată activitatea economică specificăvacanțelor de vară, precum închiderea teraselor sau a plajelor. Astfel că pandemia de coronavirus tinde să evolueze ca un val cu mai multe vârfuri.

Dintre toate statele vecine cu România, doar în Ungaria trendul descendent inițial continuă să se manifeste. Autoritățile de la Budapesta continuă să înregistreze deocamdată bilanțuri în scădere a cazurrlor de coronavirus, după ce vârful pandemiei a fost atins în luna aprilie cu peste 200 de infectări raportate în 24 de ore. În prezent, ultimul bilanț indică doar 16 noi cazuri de coronavirus.

Restricții la granițe pentru călătorii din România

În contextul acestei evoluții a pandemiei tendința guvernelor este de a restricționa accesul călătorilor care sosesc din statele care raportează rate mari ale infectării cu COVID-19. Prin urmare, perspectiva ca românii să rămână blocați la granițe este tot mai mare. Până acum Austriaa ridicat la maximnivelul de alertă de călătorie pentru vizitele în România, care a fost înscrisă în zona roșie, șile-a transmis cetățenilor săică sunt de așteptat restricții atât în ceea ce privește traficul aerian, cât și viața publică.

Totodată, românii care călătoresc în Austria vor fi nevoiți să prezinte rezultatele unui test pentru depistarea coronavirusului. În caz contrar vor trebui să stea 14 zile în carantină. De asemenea, Ungariaia în calcul să revizuiască regulile de la trecerea frontierelor pentru statele vecine care au raportat o creștere semnificativă a cazurilor deCOVID-19. Anunțul a fost făcut pentruReutersde către șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Olandarecomandă tuturor persoanelor care vin din România, începând de joi,să se auto-izoleze la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, anunță Ambasada Regatului Țărilor de Jos la București, joi, pe Facebook. Anunțul vine la o zi după ce autoritățile olandeze au interzis călătoriile din Serbia și Muntenegru.

Nici românii care plănuiau să se deplaseze în Grecia nu pot sta liniștiți. Deși numărul turiștilor români care își petrec vacanțele pe teritoriul elen joacă un rol important pentru turismul din insulele grecești, autoritățile de la Atena au anunțat că iau în calcul impunerea unor noi restricții privind intrarea în țară, măsuri care s-ar putea să îi vizeze și pe călătorii din țara noastră.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”