Start cu stângul la vaccinarea anti-Covid. În Iași nu se știe locația niciunui centru. În Bihor, doar șapte cabinete amenajate. Campania bate pasul pe loc și în Capitală

Publicat: 15 01. 2021, 10:55
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Vineri începe cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, însă au apărut deja mai multe probleme legate de amenajarea centrelor unde românii se pot imuniza.

Probleme cu amenajarea centrelor de vaccinare

În județul Iași, persoanele eligibile pentru etapa a doua nu ştiu în acest moment nici unde şi nici când se pot vaccina. Asta pentru că lista centrelor, schimbată între timp, nu a fost comunicată oficial. De asemenea autoritățile nu au oferit niciun feld e informație despre numărul de cadre medicale implicate, scrie ziaruldeiasi.ro.

Teoretic ar trebui să existe 19 puncte de vaccinare, atât în judeţ, cât şi în municipiul Iaşi. Înssă aceste informații sunt doar pe hârtie, în condițiile în care oficialii nu au precizat cu exactitate vreo locație au dacă au fost amenajate corespunzător până acum.

Mai multe primării din judeţ, inclusiv cea a municipiuli Iaşi, au ridicat problema a decontului chetuielilor pentru organizarea centrelor de vaccinare, în condiţiile unui plan de buget pe 2021 inexistent.

Potrivit presei locale, din centrele de vaccinare lipsec trusele de urgenţă în cazul unor posibile efecte adverse la vaccinuri. Acestea nu sunt ajunse încă, dar, potrivit declaraţiilor inspectorului şef din DSP Iași, Lucian Indrei, acestea sunt aşteptate în acest weekend.

În acelaşi timp, există un pericol şi vizavi de platforma de înscriere la vaccinare. În etapa a doua, la categoriile de risc este permisă şi indicată, la categoriile de angajaţi cu risc pandemic, înscrierea la vaccinare strict de către angajator. Există însă mai multe instituţii/societăţi, cum ar fi IJP, Salubris etc care au sute de angajaţi care doresc să se vaccineze, iar înscrierea lor ar putea duce la blocarea activităţii centrelor de vaccinare.

Problemele legate de amenajarea centrelor vizează din păcate și alte județe. În Bihor, de exemplu vor fi operaţionale doar 6 din cele 23 centre de vaccinare pregătite, cu 7 „fluxuri”, adică doar 7 cabinete în total, scrie presa locală

Pentru început vor fi imunizaţi doar câte 60 de bihoreni în fiecare zi în fiecare din cele 7 cabinete, adică 420 în tot judeţul, care are o populaţie de peste 615.000 locuitori.

Doar opt centre operaționalizate în Capitală

Nici în Capitală situația nu este mai bună. doar opt centre de vaccinare anti-COVID vor fi deschise în primă fază în București, pentru a doua etapă a campaniei de imunizare. Mai mult, acestea își vor începe activitatea, abia de pe data de 18 ianuarie, în ciuda faptului că procesul de programare a fost anunțat cu surle și trâmbițe că va debuta pe 15 ianuarie.Așadar bucureștenii, la fel ca majoritatea românilor din provincie, vor avea din start parte de câteva zile pierdute.

Având în vedere că Bucureștiul are o populație de peste două milioane de locuitori este greu de crezut că doar opt centre sunt suficiente în acest moment pentru imunizarea tuturor celor care sunt cuprinși în a doua etapă a campaniei. De fapt avem parte de o stângăcie majoră a modului în care sunt amenajate punctele de vaccinare. La nivelul județelor, de exemplu, unde există un număr mai mic de persoane care fac parte din etapa a doua vor fi amenajate mult mai multe centre de vaccinare, decât în Capitală, deși nici acestea nu vor fi suficiente pentru a accelera capacitatea de imunizare.