Starea de alertă expiră mâine. Ce măsuri de restricție vor rămâne în vigoare

Starea de alertă expiră mâine. Ce măsuri de restricție vor rămâne în vigoare
Sursa foto: Pixabay

Starea de alertă generată de epidemia de coronavirus expiră pe 16 iulie, motiv pentru care Guvernul decide miercuri prelungirea cu alte 30 de zile. De altfel, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit despre posibilitatea de a băga în carantină anumite focare de Covid-19. Prezent în platoul B1 TV, Tătaru a discutat şi despre efortul depus de medici în această perioadă şi i-a contestat pe cei care bagatelizează epidemia. Totul în contextul în care, în ultimele săptămâni, România înregistrează un număr tot mai mare de noi infectări cu coronavirus. 11 iulie a marcat și un record – 698 de infectări în 24 de ore.

Starea de alertă expiră în 16 iulie. Măsurile de restricție care rămân în vigoare

Starea de alertă expiră joi. Conform deciziei CCR, dar și a legii aflate în vigoare, prelungirea stării de alertă se face fără acordul Parlamentului. De asemenea, documentul nu va putea fi modificat de Parlament.

Astfel, Guvernul urmează să prelungească starea de alertă cu încă 30 de zile, decizia urmând a fi anunțată în ședința de miercuri. Cu siguranță nu vor fi adoptate noi măsuri de relaxare, așa cum prevedea planul inițial, din cauza creșterii semnificative a cazurilor noi de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2. Luni, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declarase pentru B1 TV că prelungirea stării de alertă este „aproape iminentă”. Acesta s-a mai referit și la posibila carantinare a unor localități, acolo unde se constată o transmitere agresivă a bolii.

Prin urmare, se va menține obligatorie purtarea măștilor în spațiile publice închise, spații comerciale, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun.

De asmenea, persoanele care vin din străinătate din țări care prezintă un risc mare al răspândirii infecției cu coronavirus stau în carantină sau izolare.

Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane, prevede hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Este însă posibil să fie luate măsuri suplimentare, printre care închiderea teraselor după ora 10 seara.

„Va trebui să ne gândim foarte serios dacă luăm și noi măsuri care au fost luate în alte țări, pentru ora 22 sau 23 să fie închise astfel de activități. Va trebui să facem o analiză, dacă nu avem capacitatea să-i readucem la respectarea regulilor, va trebui să luăm astfel de decizii”, a declarat recent, premierul Orban.

Creștere alarmantă a numărului de infectări cu coronavirus în România

Cel mairecent bilanțal epidemiei indică 641 de noi infectări, iar recordul a fost atins pe 11 iulie – 698.

Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 34.226, iar cel al deceselor la 1.952.

În ceea ce privește situația pe județe, cele mai multe cazuri au fost confirmate până acum în Suceava (4.200), București (3.985), Brașov (2.130), Argeș (1.570), Galați (1.363), Vrancea (1.282), Iași (1.094), Botoșani (1.084), Dâmbovița (1037) și Neamț (1.013).

La polul opus, printre județele cu cele mai puține cazuri de infectare sunt: Vâlcea (172), Caraș-Severin (134), Sălaj (124) și Satu Mare (82).

Autoritățile mai anunță căpână în acest moment, la nivel național, au fost prelucrate 886.918 de teste, iar 248 de pacienți sunt internați în secțiile de terapie intensivă. În acest context, starea de alertă va fi prelungită, iar măsurile de restricție vor fi menținute.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`