Stare de urgență ecologică în Mauritius. Deversarea de petrol este vizibilă din spațiu (FOTO, VIDEO)
Catastrofa din Mauritius, una dintre cele mai mari deversări de petrol din istorie, este vizibilă din spațiu. Imaginile din satelit au surprins o mare întunecată ce înghite apele turcoaz ale Oceanului Indian.
Micul stat se află acum în stare de urgență ecologică, după ce din cargobotul „MV Wakashio”, deținut de un consorțiu japonez, aproape 4.000 de tone de petrol s-au scurs în Oceanul Indian, poluând zona.
Nava, care naviga sub pavilion panamez, s-a ciocnit pe 25 iulie cu un recif de corali, în estul insulei, în apropierea rezervației Blue Bay Marine Park, iar echipajul nu a transmis atunci vreun semnal SOS.
Stare de urgență ecologică în Mauritius
Premierul statului Mauritius, Pravind Jugnauth, a declarat starede urgență ecologică. Totodată, autoritățile din Mauritius au cerut ajutorul Franței, în condițiile în care este pentru prima dată când micul stat insular se confruntă cu o astfel de criză și, prin urmare, aici nu există personal calificat care să gestioneze o catastrofă de acest fel.
„Este prima dată când ne confruntăm cu o catastrofă de acest fel și nu suntem suficient de echipați pentru a face față acestei probleme”, a declarat ministrul Pescuitului, din Mauritius, Sudheer Maudhoo.
Locuitorii insulei din Oceanul Indian aduc neîncetat pungi de țesătură umplute cu trestie de trestie de zahăr, pentru a crea bariere împotriva scurgerii de petrol, în timp ce voluntarii, plini de petrol, au transportat zeci de broaște țestoase și plante rare de pe o insulă din apropierea zonei afectate, Ile aux Aigrettes, spre continent.
„Atunci când biodiversitatea este în pericol, este urgent să se acționeze. Franța este acolo. Alături de Mauritius. Puteți conta pe sprijinul nostru, dragă Jugnauth”, și-a anunțat ajutorul președintele Emmanuel Macron, sâmbătă, printr-un mesaj publicat pe Twitter.
Scurgerea de petrol, o amenințare pentru ecosistemul din Mauritius
Reprezentanții Organzației Greenpeace au precizat că scurgerea de petrol pune în pericol mii de specii de animale, iar pe termen lung riscă să afecteze economia, sănătatea și accesul la mâncare al statului Mauritius. Insula este cunoscută pentru apele sale cristaline și pentru recifele de corali, iar turismul este cel mai important segment economic al său.
Mai mult, se așteaptă ca vânturile puternice să împingă pata de petrol și mai departe de-a lungul țărmului continentului. O prognoză a serviciilor meteorologice din Mauritius a anunțat că mare ava fi agitată în următoarea perioadă.
„Nu vom putea niciodată să ne recuperăm după aceste daune. Dar ceea ce putem face este să încercăm să le atenuăm pe cât posibil”, a declarat Sunil Dowarkasing, fost activist Greenpeace și expert în îngrijirea mediului, citează CBSNews.
„Mii de specii din jurul apelor contaminate din Blue Bay, Pointe d’Esny și Mahebourg riscă să se înece într-o mare de poluare”, a completat și managerul pentru climă și energie de la Greenpeace, Happy Khambule.