Stare de alertă. Spațiile comerciale care ar putea fi deschise după data de 15 mai
Starea de urgență impusă în urma izbucnirii pandemiei de coronavirus va fi înlocuită, de la 15 mai, cu starea de alertă, unele măsuri urmând să se relaxeze. În acest context, spațiile comerciale ar putea să se redeschidă în anumite condiții.
Deși în proiectul de lege elaborat de Guvern era prevăzut să se redeschidă doar magazinele din spațiile comerciale care au ieșire exterioară, deputații din Comisia juridică au adus mai multe modificări, printre care și redeschiderea mall-urilor mici, cu o suprafață de până la 15.000 de metri pătrați.
Proiectul elaborat de Guvern, modificări substanțiale
Proiectul elaborat de Guvern privind măsurile care vor fi luate pe durata stării de alertă, a suferit modificări substanțiale la Senat. Ulterior, acesta a fost modificat și în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților.
Astfel că, printre măsurile introduse se numără: Parlamentul este cel care încuvințează starea de alertă pe o perioadă de maxim 30 de zile, amenziile nu pot fi mai mari de 25.000 de lei și se mențin restricțiile privind circulația între localități.
Una dintre modificări este privitoare a magazinele care ar putea fi deschise odată cu trecerea la starea de alertă, în această categorie fiind introduse și mall-urile mici, cu o suprafață de până la 15.000 de metri pătrați.
Conform articolului 9, pe durata stării de alertă se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu acordul Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU, n.r.).
Cu toate acestea, în aliniatul doi al articolului se precizează că măsura nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare.
Totodată, sunt permise, prin excepție de la primul aliniat, activitățile comerciale precum: vânzarea produselor electronice și electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului, activitatea desfășurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului și activitatea desfășurată de către magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine și centrele de îngrijire personală, precum și vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală.
Ce argumente au fost aduse pentru redeschiderea mall-urilor mici
Potrivit deputaților, ”centrele comerciale din provincie nu sunt locuri de petrecut timpul liber (cinema, food-court cu multe restaurant şi spaţii de mancare în comun, săli de joacă pt copii şi adulti, patinaje, etc) unde oamenii petrec prea mult timp înăuntru (în general între 2 şi 3 ore), ci sunt locuri pentru a rezolva cumpărăturile strict necesare şi serviciile indispensabile, care se rezolvă între 10 si 30 de minute, pe o suprafaţă totală desfăşurată maximă de 10.000 – 15.000 mp, mult mai mic decat un magazin de bricolaj sau hypermarket, care erau oricum deschise şi până acum. Mallurile mari încep peste 20.000 – 30.000 mp cu spaţii generoase de divertisment”.
Aceștia consideră că serviciile importante sunt: ştampile, copiat chei, curăţătorie, schimb valutar, casa de amanet, suplimente nutritive, farmacie, birou asigurări, florărie, servicii şi reparaţii GSM, tablete şi laptopuri, parfumerie, optică medicală, magazine de telefoane, bijuterii, cadouri, magazine de cărţi, agenţii de turism, mercerie, şosetărie, copy center, tăbăcărie, ceasornicărie, fiecare pe suprafeţe între 2 si max 40 mp, însă nu mai mult ca 100-200 mp total.
”În centrele comerciale din provincie nu sunt spaţii de divertisment, ci numai magazine pe suprafeţe mici şi medii, de 50 – 500 mp max, cu produse de strictă necesitate. Niciun magazin individual din aceste centre comerciale nu depăşeşte 500 mp”, au adăugat ei.
Raed Arafat, despre deschiderea cinematografelor și a zonelor de food court din mall-uri: Este exclusă
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a declarat că momentan nu se pune problema redeschiderii cinematografelor sau a zonelor de food court din mall-uri.
”Cinematografe este exclus să ai, food court-ul la fel, ăsta este spaţiul unde s-a considerat că este un risc major. S-au păstrat deschise spălătoriile, optica medicală. O să analizăm ce înseamnă magazinele mici, o să analizeze epidemiologii, dacă e bine de acum, de la 1 iunie sau mai târziu”, a afirmat Arafat.