Stare de alertă. Câte persoane pot participa la nunți și înmormântări potrivit autorităților române

Publicat: 18 05. 2020, 17:25
Foto: Pixabay

Nu se mai pot ține nunți și botezuri cu maximum 16 persoane, în starea de alertă. Guvernul Orban a adus noi modificări în Hotărârea de Guvern prin care a fost instituită starea de alertă, faţă de varianta de joi seară.

Guvernul a aprobat, luni,Hotărâreaprivind instituirea stării de alertă, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020. Potrivit proiectului, aceasta se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile.

La nunţi şi înmormântări pot participa maximum 8 persoane

Astfel, o regulă care a fost schimbată este cea privind numărul de persoane permis pentru a participa la evenimente private, pe perioada stării de alertă.

În Anexa 3 din Hotărâre se precizează, la punctul 6, că “se interzice participarea la evenimente private în spații închise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 8 persoane și cu respectarea regulilor de distanțare socială.

Iniţial, după declararea stării de alertă, joi noaptea, Guvernul stabilise că numărul de persoane care pot participa la evenimente private este de 16.

Ce amenzi riscă cei care nu respectă regulile pentru nunţi şi înmormântări

Tot luni, premierulLudovic Orbana anunțat, că autoritățile au pârghiile legale pentru a aplica amenzi celor care nu respectă restricțiile rămase în vigoare în perioada stării de alertă, care sunt menite să prevină o răspândire agresivă a coronavirusului.

Potrivit actului normativ, cei care organizează, în perioada stării de alertă, mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, indiferent de natura lor, în spații deschise sau închise, pot primi amenzi de la 3.000 de lei la 15.000 de lei.

De asemenea, cei care participă la astfel de evenimente riscă sancțiuni între 500 de lei şi 2.500 de lei. Desfășurarea de către organizatori a unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise sau închise, este pedepsită cu amenzi cuprinse între 2.000 de lei şi 10.000 de lei.

Pericolul infectărilor încă persistă

Mijlocul lunii mai a marcat începutul unui proces de relaxare a restricțiilor, dar unele au rămas în vigoare, tocmai pentru că pericolul COVID-19 nu a trecut.

România a înregistrat până acum16.871 de cazuri de COVID-19. Un număr de 1.107 de oameni au decedat, dar 9.890 s-au vindecat.

La nivel mondial peste 4,8 milioane de persoane au fost depistate pozitiv de la izbucnirea crizei. Dintre acestea, peste 317.000 au murit, iar circa 44.000 sunt în stare gravă.