Stare de alertă în România | A fost actualizată declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate. Cum arată noul model

Publicat: 15 05. 2020, 16:47

Declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate sau din zona metropolitiană a fost deja modificată din prima zi de stare de alertă. La rubrica „motive justificate”, a fost asufel introdusă opțiunea „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice”. România a trecut de la starea de urgență la starea de alertă, în contextul în care ultimele zile au marcat un trend descendent al numărului de infectări cu coronavirus. Totuși, epidemia de COVID-19 încă reprezintă un pericol, așa că autoritățile au menținut mai multe restricții. Cetățenii au voie să se deplaseze în interiorul localității fără declarație pe proprie răspundere, dar circulația între localități se poate face doar pe baza unei astfel de declarații și doar din motive extrem de bine întemeiate.

DECLARAȚIE PE PROPRIE RĂSPUNERE PENTRU IEȘIREA DIN LOCALITATE – MODEL ACTUALIZAT

Declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate a fost actualizată

Autoritățile au anunțat vineri, la nici 24 de ore de la instituirea stării de alertă, că au actualizat declarația pe proprie răspundere, pe care trebuie să o completeze cei ce vor să facă deplasări în afara localității. Astfel de drumuri se pot face, pe parcursul stării de alertă, doar din motive extrem de bine întemeiate, ce trebuie bifate în respectiva declarație.

Față de varianta inițială, modelul actualizat introduce un nou motiv pentru care se justifică deplasarea în afara localității sau a zonei metropolitane: „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice”.

Declarația aceasta trebuie imprimată, apoi completată. Dacă nu există posibilitatea scoaterii la imprimantă, ea poate fi completată de mână. Completarea documentului se mai poate face și de pe calculator în câmpurile predefinite, cu condiția ca aceasta să fie tipărită ulterior și semnătă de mână. Este absolut necesar, însă, ca la prezentarea ei organelor de control să fie arătat și un act de identitate.

În document trebuie trecută adresa în care locuim, chiar dacă aceea nu este și adresa de buletin. De asemenea, dacă vrem să mergem în mai multe locuri, trebuie să le precizăm în ordinea în care vrem să le vizităm.

Pentru moment, autoritățile nu au precizat cum vor fi sancționați cei care încalcă restricțiile.

Epidemie de coronavirus în România. 15 mai, prima zi de stare de alertă

După două luni de stare de urgență, decretată din cauza epidemiei de coronavirus, România a trecut, la mijlocul lui mai, la starea de alertă. A început astfel un proces de relaxare a restricțiilor ce a fost impuse pentru a limita răspândirea COVID-19. Reglementările în vigoare pe durata stării de alertă ar trebui să mențină un echilibru între ținerea sub control a bolii și nevoia tot mai presantă de repornire a economiei.

Lista reglementărilor a fost stabilită joi seară, în cadrul unei ședințe a Comitetului Special pentru Situații de Urgență și prezentată de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, și Marcel Vela, ministrul de Interne. Tot joi, Guvernul a anunțat că a adoptat o Ordonanță de Urgență care prevede prelungirea unor măsuri în sprijinul persoanelor și companiilor afectate de criza COVID-19.

De la debutul epidemiei de coronavirus și până vineri, ora 13.00, când autoritățile au prezentat cel mai recent bilanț, în România au fost confirmate în total 16.437 de persoane infectate. Dintre ele, 9.370 s-au vindecat, dar 1.056 au decedat și alte 219 sunt în stare gravă.