Stare de alertă. Cum se vor realiza înscrierile la Bacalaureat 2020 în contextul coronavirusului
Ministerul Educației a aprobat calendarul Bacalaureatului 2020. Starea de alertă emisă pe fondul epidemiei de coronavirus a determinat autoritățile să simplifice procedura de înscriere la examen. Înscrierile la Bacalaureat încep în 3 iunie, din 22 iunie au loc examenele scrise, iar în 30 iunie este programată afişarea rezultatelor, conform calendarului aprobat de ministrul Educaţiei şi anunţat luni. Înscrierile se vor realiza prin intermediul secretariatului unităților de învățământ. Elevii claselor a XII-a vor completa o cerere de înscriere la sesiunea de Bacalaureat iunie-iulie 2020și vor aduce două fotografii ¾. Candidații din seriile anterioare vor avea nevoie și de foaia matricolă din clasele IX – XII.
Cum se va desfășura înscrierea la Bacalaureat 2020 în timpul stării de alertă generată de epidemia de coronavirus
Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi cercetării, a aprobat, prin ordin, noul calendar de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de Bacalaureat – 2020.Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit autorităților, în contextul epidemiologic actual, se consideră centru de examen unitatea Bacalaureat 2020. Calendarul desfășurării probelor de examende învăţământ la care s-au înscris cel puţin 30 de candidaţi proveniţi din seria curentă şi/sau din seriile anterioare.
Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele:organizarea sălilor de examen să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidaţii să fie repartizaţi la o distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt stânga/dreapta – faţă/spate;sălile de examen şi sălile în care îşi desfăşoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeaşi clădire;sălile deţin sisteme de supraveghere audio-video.
Elevii care au terminat clasa a XII-a anul acesta vor prezenta la secretariat un dosar care va conține o cerere de înscriere (se completează în unitate) și două fotografii ¾.
Pentru elevii din seriile precedente, va mai fi nevoie de foaie matricolă pentru clasele IX-XII – original, copie certificat de naștere +original, copie carte de identitate + original și copie certificat de căsătorie (dacă este cazul) + original.
Bacalaureat 2020. Calendarul desfășurării probelor de examen
După ce au parcurs etapa înscrierii la examenul de Bacalaureat 2020, care se va susține în timpul stăriid e alertă generată de noul coronavirus, elevii se vor prezenta în sălile de examen după cum urmează:
22 iunie 2020–Limba și literatura română– proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020–Limba și literatura maternă– proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020– Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris
Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
Examen la Istorie– pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus
25 iunie 2020– Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris
În funcție de profilul urmat la liceu, absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii pentru examen: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz,Sociologie– absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus.
Rezultatele la examenul de Bacalaureat se vor afișa în data de 30 iulie. Ulterior pot fi depuse contestații.
Reamintim că „pentru anul școlar 2019-2020, probele deevaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal și probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării, așa cum prevede OUG adoptată de Guvern pe 14 mai.